Micke’s SchlagerLager – 819 – 2018-10-25 – Peter LeMarcs 60:e Födelsedag!

I tisdags, 23 oktober, fyllde sångaren och låtskrivaren Peter LeMarc 60 år!

Peter LeMarcs ursprungliga förnamn utöver tilltalsnamnet, Lenn Marc (även ihopskrivet Lenmarc) var en kompromiss; hans mor tyckte att han skulle heta Marcus och hans far tyckte att namnet skulle vara Lennart. När han flyttade till Göteborg justerade han namnet. Det fanns redan en Peter Fransson som sjöng i hårdrocksbandet Zorry på Hisingen och därför tog han namnet LeMarc.

I unga år upptäckte LeMarc musiken genom Beatles, Rolling Stones och andra band under 1960- och 70-talen. I tonåren spelade han i en mängd grupper i Trollhätteområdet. Bland annat Peter Fransson Band som var huvudnummer på de sk Rockslag (minifestivaler) som ägde rum på Folkets Hus. Hans far dog i cancer 1977, något som han ofta återkommit till i senare sånger, som till exempel ”Jag ska gå hel ur det här”, ”Närmare gränsen” och ”Drivved”.

LeMarc sökte sig till Göteborg och började 1979 spela med bandet Box 81. 1982 flyttade han till Stockholm och inledde skivkarriären med albumet Buick, utgivet på det lilla skivbolaget Trend Records. Skivan mottogs väl i pressen, men sålde knappt någonting alls. Ytterligare två album på Trend Records mötte samma öde.

1986 gavs skivan Marmor, producerad av Tony Thorén, ut på bolaget MNW. Inte heller denna platta lyckades sälja i någon större upplaga, men LeMarc hade vid det här lagat skapat sig ett rykte som liveartist. I augusti 1987 släpptes skivan Peter LeMarc, som genom sitt personliga tilltal och uppriktiga texter snart sålde guld (50 000 exemplar). Skivan blev hans stora genombrott och vann även en Grammis.

1988 medverkade LeMarc på Eldkvarns turné Cirkus Broadway och i augusti släpptes det guldsäljande albumet Närmare gränsen. I februari 1990 kom Välkommen hem, som även den sålde guld. Skivan följdes av en bejublad turné och LeMarc fick ännu en Grammis, som årets textförfattare.

I augusti 1991 utgavs Sången dom spelar när filmen är slut med hits som ”Little Willie John” och ”Ett av dom sätt”. Skivan sålde snart platina (100 000 exemplar). Det finns inget bättre kom ut i december 1992 och gav honom hans andra platinaskiva samt två Grammisar: en som årets textförfattare och en för årets video.

I Trollhättan inledde LeMarc i februari 1993 en turné som kom att avslutas i samma stad i augusti. Recensionerna var lysande: ”Världsklass” skrev Expressen och delade ut fem ”getingar”, och Aftonbladet hade rubriken ”Nä, det finns inget bättre än det här” och gav fem ”plus”. Konserterna på Cirkus i Stockholm gavs ut som en liveskiva i oktober: Buona sera! Peter LeMarc livs levande.

I mars 1995 släpptes Bok med blanka sidor med låtar som ”Tess” och ”Fyra steg i det blå”. Plattan sålde snart guld och LeMarc fick ännu en Grammis, som årets manliga artist. 1996 kom samlingarna LeMarcologi och LeMarxism. Den förstnämnda har idag sålt platina. I mars 1997 gick LeMarc in i Decibelstudion i Stockholm för att under tre veckor förutsättningslöst spela in nytt material. Under detta inspelningspass fästes tio låtar på tejp och under hösten kom den platinasäljande Nio broars väg.

Under åren 1998 till 2002 skrev Peter LeMarc många låtar för andra artister, bland andra Anna-Lotta Larsson, Jerry Williams, Totta Näslund, Christina Lindberg och Sven-Ingvars. 1999 producerade han Eldkvarns album Limbo. Därefter medverkade han även på Eldkvarns album Död stjärna och Brott lönar sig alltid, under pseudonymen Fats Baldy. Den 12 november 2003 släpptes Det som håller oss vid liv och den 24 augusti 2005 Sjutton sånger – LeMarc sjunger LeMarc.

I augusti 2005 gav LeMarc sin första livespelning sedan 1993 på Nalen i Stockholm, dock inte offentlig. Resultatet släpptes på DVD:n Live på Nalen – LeMarc sjunger LeMarc i november 2006.

Kärlek i tystnadens tid kom i september 2007. Precis som samtliga LeMarcs album sedan 1987, sålde den snabbt guld (den nådde även platinastatus). LeMarc beskrev själv inledningsspåret, ”Så gott att må gott igen”, med orden: ”Jag ville skriva som ur en befriande utandning. Ett bejakande av ens blotta existens. Det är inte alltför ofta sådana stunder infinner sig, så det gäller att ta vara på dem”.

Klockan 09.00 måndagen den 20 augusti 2007 släpptes biljetterna till Peter LeMarcs första turné på över 14 år. Klockan 09.06 var samtliga biljetter slut. Fyra extrakonserter sattes in. Även dessa sålde slut på rekordtid. Den 18 november inleddes turnén på Cirkus i Stockholm. Expressen skrev dagen därpå: ”En kung är tillbaka”, och fortsatte: ”Cirkus får kollektiv gåshud av Peter LeMarc”. Turnén sammanfattades på dubbelalbumet LeMarcLive!

År 2009 återkom LeMarc med en helt ny karriär som författare till boken 100 sånger & sanningen bakom dem. Enligt LeMarc själv har boken flera funktioner, dels fungerar den, precis som flera av hans sånger, som en form av självbiografi, där låtarna i boken utgör helt, eller delar av hans liv. Till låtarna finns också detaljerad text kring dess uppkomst och betydelse, boken är också berikad med LeMarcs egna liv utanför sångtexterna samt en rad bilder från hans liv, från tidiga barnsben till idag. På baksidan av boken finns att läsa: ”Eftersom mina låtar är tätt sammanflätade med mitt liv blev detta den självbiografi jag aldrig kommer att skriva. /../ En lång och vindlande resa tog mej tillbaka till historier och hågkomster som jag trodde hade begravts i det förflutna. /../ Jag har försökt att berätta precis som det var. Min sanning. Sångerna, texterna och bilderna fungerar som en loggbok. En resa från balkongen i Trollhättan, genom vaknätter, konserter inför tomma salar, platinaskivor, panikångest och ’bra dagar'”.

Så i veckans program får vi stifta bekantskap med en liten del av Peter LeMarcs inspelningar, sen blir det ju förstås en hel hög med önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Perils Of Penelope Pitstop (TV Tema)

2.       Ett Av Dom Sätt (Peter LeMarc)

3.       Fröken Chick (Tord Bernheim)

4.       Egyptian Reggae (Live) (Jonathan Richman & The Modern Lovers)

5.       Nio Broars Väg (Peter LeMarc)

6.       You’ve Let Yourself Go (Charles Aznavour)

7.       Danke Schön [Svensk] (Nora Brockstedt)

8.       Sången Dom Spelar När Filmen Är Slut (Peter LeMarc)

9.       Små, Små Ord (Anne-Lie Rydé & Peter LeMarc)

10.   She’s My Girl (Bobby Shafto)

11.   Bara Än En Gång (Janne Önnerud & Co)

12.   Little Willie John (Peter LeMarc)

13.   Sally Was A Good Old Girl (Fats Domino)

14.   Jag Är Himmelsk Emigrant (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

15.   På Var Alp (Siw Malmkvist)

16.   När Regnet Kom (Brita Borg)

17.   Senast Jag Såg Änglarna (Peter LeMarc)

18.   Här Kommer Cha Cha (Marie Dieke)

19.   I Mörkret Med Dej (Björn Skifs)

20.   Livet Är Så Kort (Anita Lindblom)

21.   Hjärteland (Peter LeMarc)

22.   Sakta I Backarna (Leppe Sundevall)

23.   Handens Fem Fingrar (Peter LeMarc)

24.   En Frusen Ros (Inga-Lill Nilsson)

25.   Ända Till September (Peter LeMarc)

26.   Catherine (Jan Malmsjö)

27.   Starkare Än Ord [Fullständig Version] (Peter LeMarc)

28.   Entry Of The Gladiators (Los Valentinos)

 

Micke’s SchlagerLager – 818 – 2018-10-18 – Hjördis Petterssons 110:e Födelsedag!

Igår, 17 oktober, skulle sångerskan och skådespelerskan Hjördis Pettersson fyllt 110 år. Hon avled dock 79 år gammal 27 maj 1988.

Petterson föddes och växte upp på Gotland. Med över 140 filmroller är hon tillsammans med Julia Caesar den skådespelerska, som medverkat i flest filmer i Sverige. Hon filmdebuterade som cigarrfröken i Kanske en diktare 1933. Hon spelade ofta riviga fruntimmer och blev känd som hela Sveriges ”satkärring”. Hon gick på Dramatens elevskola 1927–30 och arbetade på Kungliga Dramatiska Teatern under flera perioder fram till 1985. Bland uppsättningarna på Dramaten där Hjördis Petterson hade framträdande roller kan nämnas Gösta Berlings saga 1936, Som ni behagar 1938, Änkeman Jarl 1939, Tolvskillingsoperan 1969, Spöksonaten 1973 och slutligen Kattlek 1985. Hon undervisade även vid Dramatens elevskola.

Hjördis Petterson debuterade på Folkteatern i Göteborg i farsen Gröna Hissen 1930. Under sin tidiga karriär gjorde hon flera stora rollprestationer på Göteborgs Stadsteater. Hon spelade revy med Karl Gerhard – första gången 1931. En av de mordiska fastrarna i Arsenik och gamla spetsar gestaltade hon 1943 på Oscarsteatern. Hjördis Petterson hade mycket humor och en stor musikalitet. Hon passade mycket bra i revysammanhang. Under 22 säsonger spelade hon i Kar de Mumma-revyn – först på Blanche och sedan på Folkan.

Den roll som Petterson blev mest känd för är som ”Selma Olsson” i den populära radioserien om Lille Fridolf med Douglas Håge i titelrollen. Radioserien krävde en fortsättning och det blev fyra filmer om Lille Fridolf och Selma under åren 1956–59.

Hon var också en duktig kuplettsångerska och sjöng 1975 in en LP-skiva med revykupletter bland annat Den vredgade sjömanhustrun. 1974 sjöng hon på Vasans scen i den stora Karl Gerhard-kavalkaden Hej på dej, du gamla primadonna. Ett framförande av ”Himlen är röd”, av Hjördis Petterson på Cirkus i Stockholm 1979, finns med på skivan Nej till kärnkraft! från samma år. Hon var även en framstående tolkare av poeten Bo Setterlind.

Hjördis Petterson medverkade i TV-programmet Gäst hos Hagge 1975. Då berättade hon inför tre miljoner tittare, att hon under flera års tid varit alkoholist, men att hon numera var ”helt fri från alkoholbegäret”. Det blev omedelbart tyst i studion, men strax därpå följde en stor applåd från studiopubliken.

Hon skrev sina memoarer Rosor & ruiner 1983 i samarbete med Inga Maria Kretz.

Så i veckans program blir det en hel del kupletter och schlagers med Hjördis Pettersson och så förstås en hel massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Rawhide (TV Tema)

2.       Syföreningsboogie (Hjördis Pettersson)

3.       Jonke Från Järvsö (Gösta ”Snoddas” Nordgren)

4.       Pierina (Anders Börje)

5.       Den Vredgade Sjömanshustrun (Hjördis Pettersson)

6.       Att Angöra En Brygga (Bossa Version) (Ur: ”Att Angöra En Brygga”) (Lasse Färnlöf)

7.       Medelåldern (Hjördis Pettersson)

8.       Fiskarsången (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

9.       Jag Ärbara Gamla Gumma (Hjördis Pettersson)

10.   Visseltofta Kompani (The Key Brothers)

11.   Ensam Är Klokast Trots Allt (Britt Damberg)

12.   Ali Och Rita (Ur Revyn ”I Vår Herres Tage” på Victoria, Malmö) (Hjördis Petterson, Eric Gustafson & Pelle Björkman)

13.   Letka Jenka (Yvonne Norrman)

14.   Sweet Sweet Girl (Don Gibson)

15.   Big Bad Wolf (Brian Diamond & The Cutters)

16.   Let’s Get It On (Marvin Gaye)

17.   I Sagornas Ängder (Hjördis Pettersson)

18.   Ett Kliv Till (Gösta Linderholm)

19.   Lätt Och Lagom (Fendox)

20.   Gamla Älskade Barn (Lill-Babs)

21.   När Vi Själva Inte Vet (Hjördis Pettersson, Lena Nyman & Grynet Molvig)

22.   Två Ljus På Ett Bord (Bertil Englund)

23.   I’ll Be Your Sister (Motörhead)

24.   Samma Stjärnor Lysa För Oss Två (Inger Lindbladh)

25.   Farväl Du Gamla Jord (Hjördis Pettersson)

26.   Violin (Siv-Inger)

27.   Näcken (Rock-Olga)

28.   Guld Och Gröna Skogar (Thore Skogman)

29.   Inga Orkidéer (Hjördis Pettersson)

30.   Oktober Blues (Sven Lindberg & Sam Samsons Orkester)

31.   De Stora Elefanternas Dans (Hjördis Pettersson)

32.   Theme From New York, New York (Njudungsorkestern)

Micke’s SchlagerLager – 817 – 2018-10-11 – Larry Finnegans 80:e Födelsedag!

Igår, 10 oktober, skulle den amerikanske sångaren Larry Finnegan fyllt 80 år! Tyvärr avled han bara 34 år gammal 22 juli 1973.

I USA betraktas Larry Finnegan som en så kallad ”One-hit wonder”, men i Sverige hade han fler hits.

Finnegan slog igenom 1962 med ”Dear One” som nådde 11:e plats på amerikanska Billboardlistan. Framgången var ännu större i Europa, och framför allt i Skandinavien. Det bidrog till att Finnegan flyttade till Sverige 1965. Här startade han skivbolaget Svensk-American, som förutom Finnegans egna skivor även gav ut bland andra Sven-Ingvars skivor. (Tidigare hade Sven-Ingvars varit knutna till Philips och efter tiden vid Svensk-American återvände man till detta skivbolag.)

Larry Finnegans första singel på egna bolaget hette ”Good Morning Tears” och gick upp till 6:e plats på Kvällstoppen, men misslyckades med att komma upp på Tio i topp. 1967 nådde han första plats på Svensktoppen med ”Maria min vän”. Samma år flyttade han till Schweiz av skatteskäl, men fortsatte med sitt svenska bolag till 1970 då han återvände till USA. Vid sidan om musiken utvecklade han där en ny typ av gräsklippare som han tog patent på.

Larry Finnegan avled 1973 under operation för hjärntumör.

Så i veckans program blir det en hel del Larry Finnegan-inspelningar och en hel del andra önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Rockford Files (TV Tema)

2.       Hälsa Hem Till Mamma (Larry Finnegan)

3.       Himmelen (Eva Rydberg)

4.       De’ E’ Så De’ Går Till (Gunilla Dahlman)

5.       Das Schönste Mädchen Der Welt (Min Lilla Ann-Marie ) (Larry Finnegan)

6.       Nattviolen (Raya Ravell)

7.       Här Kommer Tåget (Larry Finnegan)

8.       Här Är Den Sköna Sommar (Anders Börje)

9.       Dear One (Larry Finnegan)

10.   Det Kallar Jag Kärlek Gosse (Inger Öst)

11.   Jake Leg Boogie (Five Horse Johnson)

12.   Lev När Du Är Ung (Larry Finnegan)

13.   Lazy River (Lill Lindfors)

14.   Nånstans Nån Gång (Marianne Kock)

15.   It Takes Two (Kim Weston & Marvin Gaye)

16.   Je T’aime  [Jag Älskar Dig Så] (Leena Skoog & Anders Näslund)

17.   Pretty Suzy Sunshine (Larry Finnegan)

18.   Kom I Cha-Cha-Cha (Brita Borg & Bunrico Blom)

19.   Hon (She) [Ur: ”Live Från Sunnanå”] (Benneth Fagerlund)

20.   Aftonklockan (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

21.   Glück Und Heiße Tränen (Kärlek Kan Bli Tårar) (Larry Finnegan)

22.   Spela En Klämmig Melodi (Thore Skogman med Carl Jularbo & Sölve Strand)

23.   Fem Lyckoslantar (Brita Borg)

24.   Låt Oss Flyga Till En Stjärna (Tage Severin & Putte Wickmans Orkester)

25.   Maria Min Vän (Larry Finnegan)

26.   Box Of Candy (Vince Everett)

27.   Fina Fisken (Lil Malmkvist)

28.   Guess Things Happen That Way (Johnny Cash)

29.   Flickan På Vinden (Larry Finnegan)

30.   Större Än Texas (Towa Carson)

31.   Sommar, Vinter, Höst Och Vår (Ulla Billquist & Sigvard Wallbeck-Hallgren)

32.   Dry Champagne (Ray Adams & Tony Hatch And His Orchestra)

33.   Pick Up The Pieces (Larry Finnegan)

34.   När En Stjärna Från Himmelen Faller (Njudungsorkestern)

Micke’s SchlagerLager – 816 – 2018-10-04 – Eddie Cochrans 80:e Födelsedag!

Igår, 3 oktober, skulle den amerikanske rockmusikern Eddie Cochran fyllt 80 år!
Tyvärr avled han 21 år gammal efter en trafikolycka i England den 17 april 1960.

Cochran var en av de första rock-and-roll-artisterna för att skriva egna låtar och överdubba spår. Han krediteras också med att vara en av de första som använder en avviken tredje sträng för att ”böja” noterna upp en hel ton – en innovation som sedan bli en viktig del av standarden för rockgitarr. Artisterr som Joan Jett And The Blackhearts, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Van Halen, Tom Petty, Rod Stewart, T. Rex, Cliff Richard, The Who, Beach Boys, Beatles, Led Zeppelin, The White Stripes, The Sex Pistols, Sid Vicious, Rush, Simple Minds, Guitar Wolf, Paul McCartney, Alan Jackson, The Mpve, David Bowie, Jimi Hendrix, Johnny Hallyday och U2  har gjort covers hans låtar.

Men i veckans program blir det originalet för hela slanten och så en massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Rescue 911 (TV Tema)

2.       Summertime Blues (Eddie Cochran)

3.       Livets Gång (Chippis)

4.       Hej Jag Älskar Dej (Ann-Kristin Hedmark)

5.       Hallelujah, I Love Her So (Eddie Cochran)

6.       Du Kom – Du Gick (Ann-Louise Hanson)

7.       Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy (Lasse Dahlquist)

8.       Long Tall Sally (Eddie Cochran)

9.       Allt Du Kan Göra Kan Jag Göra Bättre (Towa Carson & Tosse Bark)

10.   Nudist-Twist (Lill-Babs)

11.   Jeanie, Jeanie, Jeanie (Eddie Cochran)

12.   Tippy Toeing (Harden Trio)

13.   Varför Gör Ni Ingenting Gubbar (Brita Borg)

14.   Blygaste, Käraste, Raraste (Britt Damberg)

15.   Living Doll (Cliff Richard)

16.   Sittin’ In The Balcony (Eddie Cochran)

17.   Ann-Margret (Gunnar Wiklund)

18.   Polygami (Matrimony) (Kjerstin Dellert & Marcus Österdahls Kör Och Orkester)

19.   Iwan Iwanowitsch (Anna-Lena Löfgren)

20.   En Månskenspromenad (Sonja Stjernquist & Anders Börje)

21.   Mean When I’m Mad (Eddie Cochran)

22.   My Baby Don’t Rock (Luke McDaniel)

23.   Daiga-Daiga-Duu (Anna-Lisa Ingemansson)

24.   Romantica (Per Lindqvist)

25.   Casatschok (Towa Carson)

26.   Utan Honom (Without Him) (Lena Hansson)

27.   Somethin’ Else (Eddie Cochran)

28.   Ta Det Bara Med Ro (Agnetha Fältskog)

29.   Jag Kunde Aldrig Glömma Dig (Siw Malmkvist)

30.   Nånting Fånigt (Claes-Göran Hederström & Mona Wessman)

31.   Limon Limonero (Kirsti Sparboe & Benny Borg)

32.   Lover Of The Bayou (Mudcrutch)

33.   Lille Man (Anita Lindblom)

34.   Stormy Weather (Frank Sinatra & Quincy Jones Orchestra)  

35.   Weekend (Eddie Cochran)

36.   Vår Första Bröllopsdag (Thory Bernhards)

37.   Three Steps To Heaven (Eddie Cochran)

38.   Lasse Dahlquist-Potpurri (Njudungsorkestern)