Micke’s SchlagerLager – 876 – 2019-11-28 – Sven-Bertil Taubes 85:e Födelsedag!

I söndags, 24 november, fyllde sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube 85 år!

Efter studentexamen vid Beskowska skolan i Stockholm studerade han 1953 vid Cherry Lawn School i Connecticut i USA, där han tog examen 1954. I USA spelade han även in sin första LP-skiva Swedish Folk Songs & Ballads 1954 för Ask Records & Ethnic Folkways. År 1956 reste Taube till Madrid för gitarrstudier för Quentin Esquimbre. Han tog teaterlektioner vid Witzanskys teaterskola i Stockholm 1958 och började på Dramatens elevskola 1959. På Dramaten debuterade Taube i Gisslan 1960 och medverkade i pjäser som bland annat Hamlet, Romeo och Julia, Svejk i andra världskriget, Å vilket härligt krig och Klas Klättermus.

Taube har spelat komedi, musikal och operett, bland annat Toffelhjältar på Lisebergsteatern i Göteborg 1979, Glada änkan i Köpenhamn 1986, La Cage aux Folles i Oslo 1987, Kiss Me Kate på Malmö Stadsteater 1988 och Art på Folkan i Stockholm 1993.

Vid sidan av skådespeleriet har Taube blivit känd som vissångare och estradör. Hans många inspelningar till orkesterarrangemang av barndomsvännen Ulf Björlin revolutionerade svensk viskonst i slutet av 1950-talet. Han har framgångsrikt tolkat poeter som Carl Michael Bellman, Nils Ferlin, Leo Ferré, Lars Forssell, Ulf Peder Olrog, Mikis Theodorakis och Evert Taube. År 1970 började Sven-Bertil Taube framträda med Evert Taube vid dennes sommarkonserter på Gröna Lund. Efter faderns död har han själv fört traditionen vidare med årliga sommarkonserter på Gröna Lund.

Taube filmdebuterade 1949 i Evert Taube-filmen Sjösalavår där han spelade sig själv. Han har sedan dess varit flitigt förekommande på film och i TV bland annat För vänskaps skull och Tillsammans med Gunilla måndag kväll och tisdag (båda 1965), och Ön (1966). Han fick sin första internationella filmroll i filmen Smörblommekedjan (1970) och påbörjade även en bitvis framgångsrik internationell filmkarriär med bland annat rollen som luftwaffekapten von Neustadt i Örnen har landat (1976).

Från 1990-talet påbörjade han en ny framgångsrik omgång av svenska filmer, inte minst med flera produktioner av Richard Hobert såsom Ålder okänd (1991), Händerna (1994), för vilken han tilldelades en Guldbagge som Bästa skådespelare, Födelsedagen (2000), Tre solar (2004) och En enkel till Antibes (2011) som även den genererade en Guldbagge till Taube. Han har också medverkat i storfilmer som Jerusalem (1996), för vilken han blev Guldbagge-nominerad som Bästa manliga biroll,  Swedenhielms (2003), TV-serien Danslärarens återkomst (2004), Arn – Tempelriddaren (2007). Även för rollen som den gamle mångmiljonären Henrik Vanger i Millenniumtrilogins första del Män som hatar kvinnor (2009) blev han Guldbagge-nominerad som Bästa manliga biroll. 2015 medverkade han i TV4:s program Så mycket bättre.

Som bosatt i London har Taube också gjort insatser inom brittisk teater, bland annat som prins Albert i musikalen I and Albert (1972), Versjinin i Tre systrar på Royal Exchange i Manchester 1984 och enmansföreställningen Doktor Glas som spelades både i England, Danmark och Sverige. Han medverkade även i ett avsnitt av den brittiska TV-serien Herrskap och tjänstefolk (Upstairs, Downstairs).

Så i veckans program blir det en hel del inspelningar med Sven-Bertil och så förstås en massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Family Ties (”Without Us”) (TV Tema)
 2. Änglamark (Sven-Bertil Taube)
 3. Något Om Tankspriddhet (Östen Warnerbring & Lena Ericsson)
 4. Promises Promises Promises (Johnny Earle)
 5. Min Älskling (Sven-Bertil Taube)
 6. Lasse I Backen (Owe Thörnqvist Och Hans Husbehovsorkester)
 7. Please Pretty Baby (Bobby Shadle)
 8. När Jag Var En Ung Caballero! (Sven-Bertil Taube)
 9. Det Låter Som Musik I Mina Öron* Lil Malmkvist
 10. Glöm Bort I Morgon (Forget Tomorrow) (Ann-Louise Hanson)
 11. Sjösalavals (Sven-Bertil Taube)
 12. Du Ger Mig Lust Att Leva (Lena Hansson)
 13. Livet Är Härligt (Inger Berggren)
 14. Tango I Nizza (Sven-Bertil Taube)
 15. Angelique (Carli Tornehave)
 16. April April (Dansk Version) (Siw Malmkvist)
 17. Ingen I Vår Vida Värld (Bibi Johns)
 18. Liv På Mars (Anni-Frid Lyngstad)
 19. På En Liten Smutsig Bakgård )Sven-Bertil Taube)
 20. Sovdjuret (Barbro Hörberg & Håkan Serner)
 21. Yer Blues (The Dirty Mac)
 22. Spelmannen (Bjellars & Tine)
 23. Så Länge Skutan Kan Gå (Sven-Bertil Taube)
 24. Lilla Paris (Ingvar Wixell)
 25. Gamla Stan (Brita Borg)
 26. Vad Gör Jag Med Min Kärlek (Kjerstin Dellert)
 27. Violen Från Flen (Sven-Bertil Taube)
 28. Papegojexpert Malte Lindeman (Hasse Alfredson & Tage Danielsson)
 29. Knalle Jul (Sven-Bertil Taube & Symfoniorkester)
 30. Mycket Kär (Kerstin Dahl)
 31. Himlen Runt Hörnet (Sven-Bertil Taube)
 32. Bara Gå (Inger Berggren)

Micke’s SchlagerLager – 875 – 2019-11-21 – Östen Warnerbrings 85:e Födelsedag!

I morgon, fredag den 22 november, skulle artisten Östen Warnerbring fyllt 85 år. Dock avled han 71 år gammal den 18 janauri 2006.

Warnerbring startade sin första jazzklubb tillsammans med en kamrat i Malmö. Den hette 12th Street Club. Han spelade saxofon och klarinett, men visade sig också vara en sångare av klass. Inte för inte kallades han ofta för ”Östen med rösten”. 1952 började han som professionell musiker och fick framträda för soldaterna i Sydtyskland med ett band som hette Totty Wallén och hans vilda vikingar. Han sjöng sedan med olika orkestrar i Malmö och Helsingborg. Vid sidan av musiken försökte han att skaffa sig ett vanligt arbete. Han var springpojke på Sydsvenska Dagbladet, arbetade på skivavdelningen på EPA Södergatan i Malmö och provade lyckan som försäkringsman på Skandia, var inspelningschef på grammofonbolaget Oktav och journalist på Skånska Dagbladet.

I mitten av 1950-talet upptäcktes Östen Warnerbring av Arne Domnérus och fick sjunga på Nalen, Chinavarietén och i folkparkerna. Fram till 1963 hade han en egen dansorkester. Han knöts till Simon Brehms skivbolag Karusell och åkte på turné med Veckorevyns talangjakt Flugan tillsammans med bland andra Laila Westersund och Mats Bahr.

Östen Warnerbrings stora genombrott som soloartist kom 1965 med låten ”En röd blomma till en blond flicka” (”Red Roses for a Blue Lady”). Sedan kom skivframgångarna tätt bl a ”Sommarvind”, ”Det måste va sången och glädjen”, ”Femton minuter från Eslöv” (”Twenty-Four Hours from Tulsa”), ”Glöm ej bort det finns rosor” (”L’important c’est la rose”) och ”Du borde köpa dig en tyrolerhatt” (Ich kauf’ mir lieber einen Tirolerhut). Genom åren hade han cirka 40 låtar på Svensktoppen.

I slutet av 1960-talet stod Warnerbring på toppen av sin karriär och gjorde flera bejublade krogshower på Berns och Hamburger Börs. Han ställde upp i Melodifestivalen flera gånger och vann 1967 med ”Som en dröm” samt 1960 ihop med Inger Berggren med låten Alla andra får varann.

Tillsammans med Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård gjorde han succé med krogshowen Lyckohjulet, den sista showen som spelades på gamla Hamburger Börs innan lokalen stängdes. Under 1970-talet sökte han nya musikaliska vägar och kom allt längre och längre bort från schlagerbranschen. Han började i stället ägna sig åt visor och tonsatte dikter av kända poeter som bland andra Hjalmar Gullberg, Fritiof Nilsson Piraten, Nils Ferlin och Gustaf Fröding. På albumet Skåne tolkade han dikter av skånska poeter.

Han flyttade hem till Skåne och gjorde karriär i Danmark. 1979 var han programledare i TV för en egen jazzserie I morgon e de lörda’. Tillsammans med Eva Rydberg fick han publiken att skratta i en rad krogshower; deras komiska danspar Curt och Majken blev populära både i Sverige och i Danmark. Efter en hjärtinfarkt på 1980-talet drog Östen Warnerbring ner på tempot en aning och sågs inte lika ofta på estraderna längre. Warnerbring var även textförfattare; han skrev poetiska texter som ”Kärleken till livet” och ”Det var en lördagsafton” (en personlig version av den danska folkvisan), men kunde lika gärna skriva burleska och humoristiska alster som ”De va längesen jag plocka några blommor”, ”Hon miste den i natt på hotell Kramer” och ”Gösta Gigolo” med flera.

Under en kort tid 1981 var han programledare för Svensktoppen. I början av 1990-talet kom cd-skivan Om himlen och Österlen med titelspåret komponerat av Michael Saxell och samlingsalbumet Östens bästa. Östen Warnerbrings sista album Piraten, Bombi Bitt och jag, utkom 2003. Hans sista framträdande skedde på Kanarieöarna där han roade turister på ett svenskägt hotell. Han hann med två av flera planerade framträdanden innan han hittades död på sitt hotellrum i San Agustin på den spanska semesterön Gran Canaria den 18 januari 2006.

Östen Warnerbring var banbrytande på så vis att han var en av de första svenska artisterna att spela in skivor på skånska, som var den dialekt som Östen talade. Att spela in skivor med dialekt hade tidigare inte varit populärt i landet, då sånger normalt skulle sjungas på rikssvenska.

Så i veckans program blir det mycket inspelningar med Östen och så en massa önskelåtar förstås!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Empty Nest (TV Tema)
 2. De’ Måste Va’ Sången Och Glädjen (Östen Warnerbring)
 3. Var Det En Dröm (Gunnar Wiklund)
 4. En Sommar-Flirt* Tosse Bark
 5. Min Sommardröm (Ganz In Weiss) (Östen Warnerbring)
 6. Take Good Care Of My Baby (Adam Faith)
 7. Hopplösa Karl (Lill-Babs)
 8. Hälften Så Kär (Östen Warnerbring)
 9. I Can’t Give You Anything But Love (Paul Anka)
 10. Som En Dröm (Sten Nilsson)
 11. Det Var Længe Siden Jeg Plokkede Nogle Blomster (Östen Warnerbring)
 12. Iwan Iwanowitsch (Little Gerhard)
 13. Week-End (Lasse Mårtenson)
 14. Du Borde Köpa Dej En Tyrolerhatt (Ich Kauf’ Mir Lieber Einen Tyrolerhuf) (Östen Warnerbring)
 15. Rififi (Raya Ravell)
 16. Oh Susie Darling (Bill Quad)
 17. Gustav Vasa (Thore Skogman)
 18. Inte Ska Vi Skiljas Än (Lil Malmkvist)
 19. Susanna Och Jag (Östen Warnerbring)
 20. Uppmuntran (Lena Granhagen)
 21. Stadsbudsvisan (Sigge Fürst & Einar Groths Orkester)
 22. Sju Vackra Gossar (Siw Malmkvist)
 23. Jag Bor Vid Ett Rastställe (Östen Warnerbring)
 24. Vad Gör Jag Med Min Kärlek (Inger Öst)
 25. Jive Time (Johnny Earle)
 26. Buona Sera (Towa Carson)
 27. Vi Gratulerar! (Congratulations) (Östen Warnerbring)
 28. Lucifer’s Child (Dunbarrow)
 29. Stockholm Är Stockholm (Mattias Enn)
 30. I Gyllene Bojor (Sten Aller)
 31. En Röd Blomma Till En Blond Flicka (Östen Warnerbring)
 32. Det Är Dej Som Jag Älskar (Ola Håkansson & Rune Öfwermans Orkester)
 33. Sommarvind – Glöm Ej Bort Det Finns Rosor [Live ”Allsång På Skansen” 1992-08-11] (Östen Warnerbring)
 34. Lite Grann Från Ovan (Edvard Persson)

Micke’s SchlagerLager – 874 – 2019-11-14 – Kamahls 85:e Födelsedag!

Igår, onsdag den 13 november, fyllde den australiska sångaren av malaysiskt ursprung 85 år!

Kamahl föddes i Kuala Lumpur till tamiliska hinduiska föräldrar och växte upp som den näst äldsta av sex barn, i Brickfields, Kuala Lumpur. Hans far var chef för den lokala tamiliska musikskolan. Kamahl studerade vid Victoria Institution. Han anlände till Adelaide, södra Australien i april 1953, för att få en högre utbildning vid King’s College.

Vid sina tidiga offentliga föreställningar, från 1958, förkortade han sitt namn till Kamal, men ceremonimästare tillkännagav honom som ”kamel”; så han ändrade dess stavning till Kamahl. Rupert Murdoch var en tidigt viktig sponsor, Murdoch gav Kamahl 10 pund i dricks vid en Adelaide-konsert i december 1958 och Övertalade honom att flytta till Sydney. Murdoch orden en sex veckors säsong för Kamahl på Australia Hotel i Sydney.

Han har uppträtt på London Palladium och Carnegie Hall, samt pubar och klubbar i hela Australien. 1982 bad drottning Elizabeth II honom att ge en kunglig föreställning i Brisbane för Commonwealth Games.

Så i veckans program blir det mycket spännande blandad musik!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Dame Edna (TV Tema)
 2. The Elephant Song (Kamahl)
 3. Vill Ni Se En Stjärna (Zarah Leander)
 4. Låt En Ny Värld Vakna (New World Coming) (Lena Hansson)
 5. Love Changes Everything (Kamahl)
 6. Så Va’ De’ Me’ De’ (Claes-Göran Hederström)
 7. Lapp På Luckan (Sven-Gösta Jonsson)
 8. Feelings (Kamahl)
 9. Chanson D’Amour (Kamahl)
 10. Grön Kväll I Margretelund (Britt Damberg)
 11. Min Kulla (Göingeflickorna)
 12. Annie’s Song (Kamahl)
 13. Knäpp I Skallen (Thore Skogman)
 14. Kranskötare Svensson I Hälsingborg (Mats Paulson)
 15. Vänervisa (Owe Thörnqvist)
 16. Alla Behöver Vi Kärlek (Lil Malmkvist)
 17. Can’t Smile Without You (Kamahl)
 18. Pettersson Med Kepsen (Pane E Corragio) (Peter Carlsson & Blå Grodorna)
 19. Blå Vågor (Anita Strandell, My Blomqvist & Olle Eilestam)
 20. Danny Boy (Kamahl)
 21. Heart (Kenny Chandler)
 22. Danke Schön (Lars Lind)
 23. How Great Thou Art (Kamahl)
 24. Mårten Gås (Hootenanny Singers)
 25. You’ve Got A Friend (Titti Sjöblom)
 26. The Life Game (Rusty Evans)
 27. It’s A Small World (Kamahl)
 28. My Blue Angel (Whalen James)
 29. He’ll Have To Go (Kamahl)
 30. Har Du Glömt Mig (Anders Börje)

Micke’s SchlagerLager – 873 – 2019-11-07 – Laila Kinnunens 80:e Födelsedag!

I morgon, fredag 8 november, skulle den finska schlagersångerskan Laila Kinnunen 80 år. Dock avled hon 60 år gammal 26 oktober 2000.

Laila Kinnunen tillbragte sin barndom som krigsbarn i Sverige och återvände till Finland som 10-åring. Hon vann en sångtävling i Helsingfors 1955 och blev solosångerska i Lasse Pihlajamaas orkester 1956. Senare sjöng Kinnunen även bland annat i Olli Hämes och Erkki Melakoskis orkestrar. Den första inspelningen Lazzarella från år 1957 blev genast en succé. Andra framgångsrika inspelningar från 1950-talet omfattar bland annat finska versioner av låtarna Everybody loves a lover, Fever, Marina, Jazzbacillen och Petite fleur.

När Finland debuterade i Eurovision Song Contest år 1961 i Cannes i Frankrike sjöng Kinnunen Finlands bidrag. Melodin Valoa ikkunassa (ljus i fönstret) kom på delad tionde plats. Därefter turnerade Kinnunen bland annat i Sverige, Västtyskland och Nederländerna. Kinnunen deltog också i Finlands uttagningar till Eurovision Song Contest åren 1962, 1966, 1967 och 1969.

På 1960-talet spelade Laila Kinnunen in sina mest innerliga och mångskiftande tolkningar av utomfinsk musik, bland annat inom genrerna bossa nova, jazz, folkmusik och musikal. De mest kända av dessa var de finskspråkiga versionerna av På Manchuriets kullar, Desafinado, One Note Samba, Garota de Ipanema och Du. Hon spelade även in några låtar med sin syster Ritva Kinnunen.
1980 gjorde Kinnunen en liten comeback med singeln Kohtalon lapsi / Toiset meistä.

Så i veckans program får vi höra melodier med Laila Kinnunen på flera språk och så en massa önskelåtar förstås!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Gäst Hos Hagge (TV Tema)
 2. Jazzbasilli [The Preacher] (Laila Kinnunen)
 3. Moonlight (Tosse Bark)
 4. Som Havets Blåa Vind (Cecilia Stam)
 5. These Boots Are Made For Walking (Laila Kinnunen)
 6. Jag Kan Aldrig Slå Mig Till Ro Nånstans (Wandrin’ Star) (Gunnar Wiklund)
 7. Oom-Pah-Pah (Sonya Hedenbratt)
 8. O Sheriff [Svensk version] (Laila Kinnunen)
 9. Se Upp För Amor (Siw Malmkvist)
 10. Du Är Min Tekopp (Brita Borg)
 11. Rakkautta Kööpenhaminassa [Förälskad I Köpenhamn] (Laila Kinnunen)
 12. Fem Smutsiga Små Fingrar (Osmond Brothers)
 13. Fröken Annie (Ulla Sjöblom)
 14. Tjänare Kärlek (Family Four)
 15. Toppenskönt (Happiness) (Carli Tornehave)
 16. Bää Bää Karitsa [Bä Bä Vita Lamm] (Laila Kinnunen)
 17. Lonesome Wheels (Ernie Mathis)
 18. Nya Fågelsången (Ingert Hoffman)
 19. Det Sker Så Sällan Nu För Ti’n [Cottonfields] (Anita Lindblom)
 20. Den Som Glad Är (Lill-Babs)
 21. Dich Gibt’s Nur Einmal [I’ve Told Ev’ry Little Star] (Laila Kinnunen)
 22. Dans På Rusakula (Anders Börje)
 23. Grisen I Säcken (Live Från 30-Årsfesten) (Galenskaparna & After Shave)
 24. Tennessee Waltz (Tommy Jacobson)
 25. My Boy Lollipop [Finsk version] (Laila Kinnunen)
 26. Flatfoot Sam (TV Slim)
 27. Vårvalsen (Laila Kinnunen, Nora Brockstedt, Dario Campeotto & Lill-Babs)
 28. Handklaver Och Kärlek (Ingert Hoffman)
 29. Entäs Sitten [Sila Snacket] (Laila Kinnunen)
 30. Knockin At Your Door (Johnny B. Moore)
 31. Vägen Hem (Ola Håkanssons)
 32. Ingela (Robert Broberg)
 33. Oscar [Svensk] (Laila Kinnunen)
 34. Bye Bye Baby Goodbye [Engelsk] (Mona Grain)
 35. Bonne Nuit, Ma Cherie [Svensk version] (Laila Kinnunen)
 36. Bränd-Pers Vals (Karlshamns Dragspelsklubb)