Micke’s SchlagerLager – 801 – 2018-06-21 – Eva Rydbergs 75:e födelsedag!

I går, onsdag 20 juni,  fyllde  sångerskan, skådespelerskan, komikern och dansösen Eva Rydberg 75 år!

Eva Rydberg växte upp på Spångatan i Malmö i ett arbetarhem. Fadern Karl Rydberg (1904–1978) var reparatör och modern Hertha Lindholm (1906–1994) arbetade på en påsfabrik. Eva Rydberg började i balettskola redan som liten och fick chansen att spela barnteater i Malmö Folkets Park. I de yngre tonåren dansade hon i baletten på Malmö stadsteater. När hon fick höra talas om att Povel Ramel sökte dansare till Knäppupp-revyn på Idéonteatern i Stockholm skickade hon ett foto till Knäppupp-chefen Felix Alvo och blev engagerad. Sommaren 1960 turnerade hon med Knäppupp i tältrevyn Karl Gerhards Jubelsommar. Tältturnén gjorde att Rydberg fick smak för cirkuslivet och snart blev det clownroller, först på Cirkus Schumann i Köpenhamn och sedan på turné med Cirkus Benneweis. I slutet av 1970-talet blev hon engagerad som clown hos Francois Bronett på Cirkus Scott och fick framträda på Olympia i Paris.

Efter en sejour som dansare på Stora Teatern i Göteborg hamnade Rydberg på Odense Teater i Danmark 1965. Musikalen West Side Story skulle sättas upp och Rydberg erbjöds rollen som pojkflickan Anybody. Hon fick ett treårskontrakt med Sandrews och fick göra samma roll på Oscarsteatern i Stockholm. Sin TV-debut gjorde Rydberg 1966 som medlem i en komedianttrupp i Tiotusenkronorsfrågan.

Owe Thörnqvist uppmärksammade Rydbergs komiska ådra och engagerade henne till sin krogshow på gamla Hamburger Börs 1966. Det blev starten till en ny epok i karriären – krogshowepoken. Lars Kühler var Rydbergs scenpartner i många krogshower och TV-program. I bland jobbade hon med Björn Skifs. Ibland med både Kühler och Skifs samtidigt. Siw Malmkvist, Tommy Körberg, Sten Ardenstam, Mikael Neumann och Ewa Roos är några andra kolleger som Eva Rydberg samarbetat med på krogscenen.

År 1970 började Rydberg i Hagges revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Revykungen Hagge Geigert gav henne två nummer som blivit klassiska, dels Strippan och dels den odödliga visan Den närsynte bofinken Knut. Andra klassiska Rydberg-nummer är Karate-Karinoch Operasångerskan Rosa von Drinkenskvätt.

Det var Geigert som lockade fram Eva Rydbergs unika talang att imitera och parodiera andra artister. Michael Jackson, Sammy Davis Jr, Lill-Babs, Ernst-Hugo Järegård och Barbra Streisand är några av de kändisar som råkat ut för hennes imitationer.

Filmrollerna har inte varit många, men hon debuterade redan som tolvåring mot Edvard Persson, spelade med i kultfilmen Drra på, en kul grej på väg till Götet 1967 och gestaltade en tokig dalkulla i Sound of Näverlur 1971. Hon har varit med i fem av SVT:s julkalendrarTeskedsgummanLångtradarchaufförens berättelserTrolltiderSuperhjältejul och Jakten på tidskristallen. Hon har även dubbat tecknade filmer och spelat in fem LP-skivor. Hon har legat på Svensktoppen flera gånger och nådde störst framgång med Lasse Berghagens visa Han är väldigt lik oss andra 1975. Hon deltog i Melodifestivalen 1977 där hon sjöng Charlie Chaplin, skriven av Tomas Ledin.

En viktig milstolpe i karriären var titelrollen i musikalen Sweet Charity på Östgötateatern i Norrköping-Linköping 1989. År 1990 fick hon svara för uppvärmningen till Frank Sinatras show i Globen i Stockholm.

Sommaren 1993 började Rydberg spela mot sin stora idol Nils Poppe i folklustspelet Bröderna Östermans huskors på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Året därpå ville Poppe dra sig tillbaka och föreslog Eva Rydberg som efterträdare. Eva accepterade erbjudandet och har varvat klassiska komedier med nyskrivna lustspel i Nils Poppes anda. Några av succéerna från Fredriksdal har gästspelat på Intiman i Stockholm. Vintertid har hon spelat komedier på Palladium i Malmö, exempelvis Gröna HissenLilla Fransyskan och Prosit, kommissarien!

Så i veckans program blir det en hel del Eva Rydberg och en hel massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Trolltider (TV Tema)

2.       Den Närsynta Bofinken Knut (Eva Rydberg)

3.       Walk Don’t Run (The Ventures)

4.       Den Som Spar Han Har (Laila Westersund)

5.       Malmö, Malmö (New York, New York) (Eva Rydberg)

6.       Woo-Hoo (Rock-A-Teens)

7.       Se Mej I Ögonen Älskling (Anna-Lena Löfgren)

8.       Charlie Chaplin (Eva Rydberg)

9.       When I See An Elephant Fly (Robbie Fulks)

10.   Pärlor Och Paljetter (Eva Rydberg)

11.   People (Eva Rydberg)

12.   När Ska Du Bestämma Dej Brittmarie (Lill-Babs)

13.   Du Kan Hitta Lite Här (Tommy Blom)

14.   Eva’s Skånska Rock (Mind Your Love) (Eva Rydberg)

15.   Du Är Sommar (Jörgen Edman)

16.   A Love Worth Waiting For (Shakin’ Stevens)

17.   Jag Vill Leva (Live) (Lill-Babs)

18.   Clementine (Ray Adams)

19.   En Skåning Ifrån Skåne (Okie From Muskogee) (Eva Rydberg)

20.   Poetens Sång (Lasse Lönndahl)

21.   Sol, Sång Och Glada Miner (Dear Hearts And Gentle People) (Gunnar Wiklund)

22.   You Light Up My Life (Kasey Cisyk)

23.   Säj Vackra Små Ord Till Mig (Carl-Erik Thörn)

24.   Johan På Snippen-Twist (Britt Damberg)

25.   Till Tusen (Eva Rydberg)

26.   De’ Ä’ Galet (Britt Damberg)

27.   Uti Rio, Rio De Janeiro (Lill-Babs)

28.   Minns Du De’ (Kirsti Sparboe)

29.   Goda Vänner (Real Good People) (Eva Rydberg)

30.   En Sommardag (Ulla Billquist & Walter Larsson)

31.   Oooh Va Det Va Hit I Sommar (Östen Warnerbring, Hasse Andersson & Eva Rydberg)

32.   Då Börjar Livets Vår (Sonja Stjernquist)

33.   Sedan Du Gått (After You’ve Gone) (Eva Rydberg)

34.   Gammal Vals (Gals & Pals)