Micke’s SchlagerLager – 803 – 2018-07-05 – Tommy Körbergs 70:e födelsedag!

Igår, onsdag 4 juli, fyllde sångaren och skådespelaren Tommy Körberg 70 år.

Redan som barn hade Tommy Körberg lokala uppträdanden och var solist i kör. Den stora debuten kom år 1968 med albumet Nature Boy, som gav honom en Grammis som ”Årets Nykomling”. 1969 var han med i Eurovision Song Contest med låten Judy Min Vän och året därpå fick han sina stora hits med låtarna Drömmen om Elin och Som en bro över mörka vatten.

I Ronneby debuterade Tommy Körberg i femårsåldern på ”Brunnskvittret” vid Ronneby Brunn med att sjunga Gunde Johanssons Torparevisan. Det första gaget var ett par askar Tutti-Frutti. Körberg fortsatte sin artistkarriär med att återkomma till Ronneby brunnspark med nya sånger. Under skoltiden debuterade Tommy Körberg i ABF:s manskör i Ronneby, som tog in sin yngste sångare någonsin. Man ställde honom längst fram eftersom han var kortast och dessutom skulle sjunga solo. Bland annat sjöng han den ryska folksången Entonigt ringer den lilla klockan. Gaget var då 75 kronor.

Efter avslutad skolgång bildade han gruppen Bootleggers i Enköping. Så småningom bytte de namn till Maniacs och hamnade tillsammans med Michael Johansson på den svenska topplistan med Somebody’s Taken Maria Away som Tom & Mick & Maniacs från år 1967. 1969 gjorde Körberg solodebut med albumet Nature Boy. Samma år deltog han i Melodifestivalen och vann med låten Judy min vän. Vid Eurovision Song Contest 1969 i Spanien kom han på delad 9:e plats.

Under 1970-talet lämnade han popmusiken och var medlem i de mer experimentella grupperna Solar Plexus (1972) och Made in Sweden (1975), där han sjöng jazzrock. Han skrev dock även musiken till ett av bidragen i Melodifestivalen 1972, Krama mig och dansa. Körberg debuterade som skådespelare 1973 i Bertolt Brechts Mahagonny, och som vissångare samma år. År 1976 deltog han i Hasseåtages Svea Hund på Göta Lejon, på Dramaten 1977 i Den kaukasiska kritcirkeln och 1978 spelade han Röde Orm i en musikal på Malmö stadsteater. På 1980-talet var han bland annat med i en föreställning med Jacques Brels sånger, tillsammans med bland andra Evabritt Strandberg. På film medverkade han 1984 i Ronja Rövardotter.

Under 1980- och 1990-talen etablerade han sig som musikalartist och har bland annat medverkat i Animalen (1982), Les Misérables (1990), Sound of Music (1995–1997). I rollen som Lustigs-Per i Skinnarspelet i Malung spelade Körberg i 14 somrar från 1983. Från 1980-talet har han sjungit jazz i Tolvan Big Band. Han ställde åter upp i Melodifestivalen 1988, med låten Stad i ljus, som han vann med. Vid den internationella finalen, Eurovision Song Contest 1988 i Dublin, kom han på 12:e plats. I sina egna föreställningar och skivor har han arbetat mycket tillsammans med Stefan Nilsson och bland annat sjungit visor av Carl Michael Bellman (1993), Jacques Brel (1982) och Birger Sjöberg (1973). År 1993 debuterade Tommy Körberg även som psalmsångare.

Redan i den första konsertversionen av Björn Ulvaeus, Tim Rice och Benny Anderssons musikal Chess sjöng han den manliga huvudrollen Anatolij Sergievskij och spelade samma roll i originaluppsättningen i London1986–1989. Åren 2002–2004 spelade han åter rollen som Anatolij i den svenska uppsättningen på Cirkus i Stockholm. Efter att ha varit gästartist under några av Benny Anderssons Orkesters turnéer blev han 2005 medlem av sällskapet tillsammans med bland andra Helen Sjöholm.

År 2008 spelade han den ena huvudrollen i musikalen Rivierans guldgossar på Cirkus i Stockholm, där han tog över efter Loa Falkman. År 2009 spelade Körberg professor Henry Higgins i My Fair Lady, på Oscarsteatern i Stockholm mot Helen Sjöholm, som gjorde Eliza Doolittles roll. Säsongen 2009/2010 medverkade han tillsammans med Meg Westergren, Björn Ranelid, Kjell Bergqvist och Siw Malmkvist i SVT1:s Stjärnorna på slottet, där Körberg var huvudperson i det sista programmet av fem. Hösten 2010 släppte Körberg soloalbumet Songs for Drinkers and Other Thinkers.

I oktober 2012 kom Körberg ut med sina memoarer Sjung tills du stupar, som han berättat för Klas Ekman. En CD-skiva med samma titel som memoarerna kom i november 2012. Den innehåller bland annat låten ”Mitt liv”. I självbiografin berättade Körberg bland annat om sitt personliga förhållande till bruk och missbruk.

Tommy Körberg deltog med gruppen Ravaillacz i Melodifestivalen 2013 med låten ”En riktig jävla schlager”. Gruppen deltog i den tredje deltävlingen och gick där vidare till finalen.

Under hösten 2018 spelar Tommy Körberg huvudrollen i pjäsen ”Lola” på Cirkus Skandiascenen i Stockholm. Pjäsen är en musikalisk monolog ”om längtan, rädsla, utanförskap och vad det gör med en människa”. framarbetad av Körberg och Sunil Munshi.

Så i veckans program spelar vi en hel del Tommy Körberg och spelar även en hel del önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Paddington Bear [Instrumental] (TV Tema)

2.       Drömmen Om Elin (Tommy Körberg)

3.       Jag Sjunger På Svenska (Thore Skogman)

4.       Gondoli Gondola (Thory Bernhards)

5.       Stad I Ljus (Tommy Körberg)

6.       Teenager Rag (Lil Malmkvist)

7.       La Canción Que Hace Así (The Song That Goes Like This) (Sergi Albert & Marta Ribera)

8.       Jag Är Kär (Tommy Körberg)

9.       Kungsgatans Blues (Östen Warnerbring)

10.   Två Små Röda Rosor (Britt Damberg)

11.   Som En Bro Över Mörka Vatten (Tommy Körberg)

12.   Paradiso (Ann-Louise Hanson)

13.   Wig-Wam (The Climbers)

14.   Detta Skall Bli Min Musik (Tommy Körberg)

15.   2 Kinds Of Women (Gentlemen’s Blues Club)

16.   Med Käckhet, Fräckhet Och Täckhet (Lill-Babs)

17.   En Pekfingersymfoni (Lars Lönndahl)

18.   Piccolissima Serenata (Inger Berggren)

19.   Den Första Gång Jag Såg Dig (Tommy Körberg)

20.   Den Värld Jag Har (Anita Lindblom)

21.   Hallo Summer Hallo Sunshine (Flamingokvintetten)

22.   Goody Goody (Caterina Valente)

23.   Adam And Eve (Paul Anka)

24.   Trubbel (Tommy Körberg)

25.   Någon Väntar På Ditt Brev (Nora Brockstedt)

26.   Vildfågel (Staffan Broms)

27.   Fattig Bonddräng (Tommy Körberg)

28.  Sommar’n Vi Väntat På (Laila Westersund)

29.   Bara Mamma Vill Inte Förstå (Carli Tornehave)

30.   Den Femte Maj (Lill-Babs)

31.   Dear Mr. Jones (Tommy Körberg)

32.   I Love How You Love Me (Paris Sisters)

33.   Anthem (Tommy Körberg)

34.   Allsångsmedley- Ett Glatt Humör – Säg Det Med Ett Leende – Vårat Gäng – Bättre Och Bättre Dag För Dag (Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Tommy Nilsson, The Real Group, BAO & Allsångskören)