Micke’s SchlagerLager – 813 – 2018-09-13 – Lars-Åke Wilhelmssons (Babsans) 60:e Födelsedag!

I lördags, 8 september, fyllde Lars-Åke Wilhelmsson (mer känd som Babsan) 60 år!

Under sin uppväxt var Wilhelmsson en framgångsrik tävlingsdansare. 1979 startade han tillsammans med några vänner dragshow-gruppen Surprise Sisters. Under 1980-talet var han en ofta anlitad manlig striptease-artist, främst på Stockholmskrogen Bacchi Wapen.

För sin design av kläder till teateruppsättningar har han tilldelats Guldmasken flera gånger. Han har bland annat gjort kostymerna till RENTTrollkarlen från OzPippi LångstrumpStarsKarlsson på taket och Grease.

Wilhelmsson har även arbetat för TV. Hösten 1999 satt har i jurypanelen för Sikta mot stjärnorna. Med start i maj 2002 ledde han Söndagsbingo på TV4.

Våren 2006 gjorde han kostymer till musikalen Sweet Charity med Nanne Grönvall på Intiman. Sommaren 2007 ritade och designade han kostymerna till Pippi Långstrump som Staffan Götestam satte upp i Peking. Kostymerna till den påkostade uppsättningen av Sound of Music på Göta Lejon med premiär den 29 september 2007. Den 9 juli 2007 var han sommarpratare i Sveriges Radio P1. Han var Guldmaskvinnare för The Producers på Chinateatern och till Babben Larsson och Loa Falkman i Obesvarad Kärlek på Intiman 2009. 2010 ny uppsättning av succén Obesvarad Kärlek i Malmö och Göteborg våren 2011 med Eva Rydberg och Tomas von Brömssen. Och senast nu alla egna Babsankostymer i nya After Darkshowen med Christer Lindarw.

Första TV-framträdandet var i TV-programmet Kullagret 1986 på SVT. Då som Baby Doll Karlsson som att på en månskära på scenen. När blondinen Baby Doll (från Surprise Sisters) skulle vara med i ett direktsänt inslag i ZTV glömde plötsligt programledaren Anders S Nilsson bort artistnamnet och improviserade i stället fram Babsan.

Babsan blev snabbt en gladlynt, frispråkig kvinna i övre medelåldern som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess. Det senare manifesterat i maken och taxiföraren Gunnar (som publiken aldrig får träffa). Babsan debuterade som återkommande figur under 1992, i programmet Babbla med Babsan på ZTV. Programmet visades även på TV3 under en kortare period 1994-1996 med tre säsonger om åtta program. Babsan gästspelade också i ett avsnitt av komediserien En klass för sig (2000).

Under våren 2006 syntes Babsan i barnprogrammen Bubbla med Babsan och TV Myra på TV4, där hon gav humoristiska tips i vett- och etikettfrågor. Under sommaren 2008 var Babsan med i varje avsnitt av Allsång på Skansen, men blev utslängd av Anders Lundin, var programledare för webballsången, som direktsändes på SVTPlay efter varje program av Allsången. I ett av programmen sjöng hon låten Jetset Babsan.

Från 2009 framträder Wilhelmsson både som Babsan och andra figurer i After Dark och gjorde då i en riksturné tillsammans med Christer Lindarw som kröntes med en Stockholmsshow på Tyrol på hösten.

Under våren 2010 medverkade Babsan i barnprogrammet Wild Kids i TV och utgjorde där ett pris. 2011 medverkade hon i Melodifestivalen med bidraget Ge mig en spanjor. Låten hamnade på sjunde plats av åtta i den andra delfinalen.

Så mycket Babsan-klassiker blir det i veckans program och så en hel hög med önskelåtar!

VECKANS MELODILISTA

1.       Top Cat (TV Tema)

2.       Hejsan Svejsan (Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson)

3.       Marie-Marie (Lars Lönndahl)

4.       Öppna Ett Nytt Fönster (Ulla Sallert)

5.       Jag Är Som Jag Är (Babsan)

6.       Risbergska Skolan (Tomas Hagenfors)

7.       Walking To New Orleans (Fats Domino)

8.       Kom Hit Om Du Törs (Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson)

9.       Åh, Åh, Åh, Åh Himlen Är Nära (William Clauson)

10.   Ner Med Kärleken (Gunnar Wiklund)

11.   Alltid Lika Vacker (Babsan)

12.   Jag Längtar Hem (Thory Bernhards)

13.   Cardiac Arrest In D (Hillstomp)

14.   Sång Om Syrsor (Lars-Åke ’Babsan’ Wilhelmsson)

15.   Det Gryr Mot Dag (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst) & Siv Öst)

16.   Lilla Vackra Anna (Harry Brandelius & Andrew Walters Orkester)

17.   Vintervisa (Family Four)

18.   Läppstift På Din Krage (Mona Grain)

19.   Ge Mig En Spanjor (Babsan)

20.   Mitt Westernland (Sten & Stanley)

21.   Jailbird Potpurri (Peter Carlsson & Blå Grodorna)

22.   Glitter (Gunnar Wiklund)

23.   Vandra Vidare (Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson)

24.   Marcellino (Barbro Hörberg & Pe-Ge Olson)

25.   Banjo Boy (Lena Conradson)

26.   Och Vinden Ger Svar (Lars Lönndahl)

27.   Var Är Min Clown (Lars-Åke ’Babsan’ Wilhelmsson)

28.   Gå Tillbaks Igen (Anna-Lena Löfgren)

29.   Då Man Var Ung (Staffan Atterhall)

30.   Septemberregn (Lasse Stefanz)

31.   Tio Mil Kvar Till Korpilombolo (Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson)

32.   En Plats I Solen (Anita Lindblom)

33.   Säg Mej Hur Du Vill Ha Det (Barbro Skinnar)

34.   Livin’ In A House Full Of Love (David Houston)

35.   Vi Möts Igen (Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson)

36.   Ob-La-Di, Ob-La-Da (Herb Alpert & The Tijuana Brass)