Micke’s SchlagerLager – 818 – 2018-10-18 – Hjördis Petterssons 110:e Födelsedag!

Igår, 17 oktober, skulle sångerskan och skådespelerskan Hjördis Pettersson fyllt 110 år. Hon avled dock 79 år gammal 27 maj 1988.

Petterson föddes och växte upp på Gotland. Med över 140 filmroller är hon tillsammans med Julia Caesar den skådespelerska, som medverkat i flest filmer i Sverige. Hon filmdebuterade som cigarrfröken i Kanske en diktare 1933. Hon spelade ofta riviga fruntimmer och blev känd som hela Sveriges ”satkärring”. Hon gick på Dramatens elevskola 1927–30 och arbetade på Kungliga Dramatiska Teatern under flera perioder fram till 1985. Bland uppsättningarna på Dramaten där Hjördis Petterson hade framträdande roller kan nämnas Gösta Berlings saga 1936, Som ni behagar 1938, Änkeman Jarl 1939, Tolvskillingsoperan 1969, Spöksonaten 1973 och slutligen Kattlek 1985. Hon undervisade även vid Dramatens elevskola.

Hjördis Petterson debuterade på Folkteatern i Göteborg i farsen Gröna Hissen 1930. Under sin tidiga karriär gjorde hon flera stora rollprestationer på Göteborgs Stadsteater. Hon spelade revy med Karl Gerhard – första gången 1931. En av de mordiska fastrarna i Arsenik och gamla spetsar gestaltade hon 1943 på Oscarsteatern. Hjördis Petterson hade mycket humor och en stor musikalitet. Hon passade mycket bra i revysammanhang. Under 22 säsonger spelade hon i Kar de Mumma-revyn – först på Blanche och sedan på Folkan.

Den roll som Petterson blev mest känd för är som ”Selma Olsson” i den populära radioserien om Lille Fridolf med Douglas Håge i titelrollen. Radioserien krävde en fortsättning och det blev fyra filmer om Lille Fridolf och Selma under åren 1956–59.

Hon var också en duktig kuplettsångerska och sjöng 1975 in en LP-skiva med revykupletter bland annat Den vredgade sjömanhustrun. 1974 sjöng hon på Vasans scen i den stora Karl Gerhard-kavalkaden Hej på dej, du gamla primadonna. Ett framförande av ”Himlen är röd”, av Hjördis Petterson på Cirkus i Stockholm 1979, finns med på skivan Nej till kärnkraft! från samma år. Hon var även en framstående tolkare av poeten Bo Setterlind.

Hjördis Petterson medverkade i TV-programmet Gäst hos Hagge 1975. Då berättade hon inför tre miljoner tittare, att hon under flera års tid varit alkoholist, men att hon numera var ”helt fri från alkoholbegäret”. Det blev omedelbart tyst i studion, men strax därpå följde en stor applåd från studiopubliken.

Hon skrev sina memoarer Rosor & ruiner 1983 i samarbete med Inga Maria Kretz.

Så i veckans program blir det en hel del kupletter och schlagers med Hjördis Pettersson och så förstås en hel massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Rawhide (TV Tema)

2.       Syföreningsboogie (Hjördis Pettersson)

3.       Jonke Från Järvsö (Gösta ”Snoddas” Nordgren)

4.       Pierina (Anders Börje)

5.       Den Vredgade Sjömanshustrun (Hjördis Pettersson)

6.       Att Angöra En Brygga (Bossa Version) (Ur: ”Att Angöra En Brygga”) (Lasse Färnlöf)

7.       Medelåldern (Hjördis Pettersson)

8.       Fiskarsången (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

9.       Jag Ärbara Gamla Gumma (Hjördis Pettersson)

10.   Visseltofta Kompani (The Key Brothers)

11.   Ensam Är Klokast Trots Allt (Britt Damberg)

12.   Ali Och Rita (Ur Revyn ”I Vår Herres Tage” på Victoria, Malmö) (Hjördis Petterson, Eric Gustafson & Pelle Björkman)

13.   Letka Jenka (Yvonne Norrman)

14.   Sweet Sweet Girl (Don Gibson)

15.   Big Bad Wolf (Brian Diamond & The Cutters)

16.   Let’s Get It On (Marvin Gaye)

17.   I Sagornas Ängder (Hjördis Pettersson)

18.   Ett Kliv Till (Gösta Linderholm)

19.   Lätt Och Lagom (Fendox)

20.   Gamla Älskade Barn (Lill-Babs)

21.   När Vi Själva Inte Vet (Hjördis Pettersson, Lena Nyman & Grynet Molvig)

22.   Två Ljus På Ett Bord (Bertil Englund)

23.   I’ll Be Your Sister (Motörhead)

24.   Samma Stjärnor Lysa För Oss Två (Inger Lindbladh)

25.   Farväl Du Gamla Jord (Hjördis Pettersson)

26.   Violin (Siv-Inger)

27.   Näcken (Rock-Olga)

28.   Guld Och Gröna Skogar (Thore Skogman)

29.   Inga Orkidéer (Hjördis Pettersson)

30.   Oktober Blues (Sven Lindberg & Sam Samsons Orkester)

31.   De Stora Elefanternas Dans (Hjördis Pettersson)

32.   Theme From New York, New York (Njudungsorkestern)