Micke’s SchlagerLager – 819 – 2018-10-25 – Peter LeMarcs 60:e Födelsedag!

I tisdags, 23 oktober, fyllde sångaren och låtskrivaren Peter LeMarc 60 år!

Peter LeMarcs ursprungliga förnamn utöver tilltalsnamnet, Lenn Marc (även ihopskrivet Lenmarc) var en kompromiss; hans mor tyckte att han skulle heta Marcus och hans far tyckte att namnet skulle vara Lennart. När han flyttade till Göteborg justerade han namnet. Det fanns redan en Peter Fransson som sjöng i hårdrocksbandet Zorry på Hisingen och därför tog han namnet LeMarc.

I unga år upptäckte LeMarc musiken genom Beatles, Rolling Stones och andra band under 1960- och 70-talen. I tonåren spelade han i en mängd grupper i Trollhätteområdet. Bland annat Peter Fransson Band som var huvudnummer på de sk Rockslag (minifestivaler) som ägde rum på Folkets Hus. Hans far dog i cancer 1977, något som han ofta återkommit till i senare sånger, som till exempel ”Jag ska gå hel ur det här”, ”Närmare gränsen” och ”Drivved”.

LeMarc sökte sig till Göteborg och började 1979 spela med bandet Box 81. 1982 flyttade han till Stockholm och inledde skivkarriären med albumet Buick, utgivet på det lilla skivbolaget Trend Records. Skivan mottogs väl i pressen, men sålde knappt någonting alls. Ytterligare två album på Trend Records mötte samma öde.

1986 gavs skivan Marmor, producerad av Tony Thorén, ut på bolaget MNW. Inte heller denna platta lyckades sälja i någon större upplaga, men LeMarc hade vid det här lagat skapat sig ett rykte som liveartist. I augusti 1987 släpptes skivan Peter LeMarc, som genom sitt personliga tilltal och uppriktiga texter snart sålde guld (50 000 exemplar). Skivan blev hans stora genombrott och vann även en Grammis.

1988 medverkade LeMarc på Eldkvarns turné Cirkus Broadway och i augusti släpptes det guldsäljande albumet Närmare gränsen. I februari 1990 kom Välkommen hem, som även den sålde guld. Skivan följdes av en bejublad turné och LeMarc fick ännu en Grammis, som årets textförfattare.

I augusti 1991 utgavs Sången dom spelar när filmen är slut med hits som ”Little Willie John” och ”Ett av dom sätt”. Skivan sålde snart platina (100 000 exemplar). Det finns inget bättre kom ut i december 1992 och gav honom hans andra platinaskiva samt två Grammisar: en som årets textförfattare och en för årets video.

I Trollhättan inledde LeMarc i februari 1993 en turné som kom att avslutas i samma stad i augusti. Recensionerna var lysande: ”Världsklass” skrev Expressen och delade ut fem ”getingar”, och Aftonbladet hade rubriken ”Nä, det finns inget bättre än det här” och gav fem ”plus”. Konserterna på Cirkus i Stockholm gavs ut som en liveskiva i oktober: Buona sera! Peter LeMarc livs levande.

I mars 1995 släpptes Bok med blanka sidor med låtar som ”Tess” och ”Fyra steg i det blå”. Plattan sålde snart guld och LeMarc fick ännu en Grammis, som årets manliga artist. 1996 kom samlingarna LeMarcologi och LeMarxism. Den förstnämnda har idag sålt platina. I mars 1997 gick LeMarc in i Decibelstudion i Stockholm för att under tre veckor förutsättningslöst spela in nytt material. Under detta inspelningspass fästes tio låtar på tejp och under hösten kom den platinasäljande Nio broars väg.

Under åren 1998 till 2002 skrev Peter LeMarc många låtar för andra artister, bland andra Anna-Lotta Larsson, Jerry Williams, Totta Näslund, Christina Lindberg och Sven-Ingvars. 1999 producerade han Eldkvarns album Limbo. Därefter medverkade han även på Eldkvarns album Död stjärna och Brott lönar sig alltid, under pseudonymen Fats Baldy. Den 12 november 2003 släpptes Det som håller oss vid liv och den 24 augusti 2005 Sjutton sånger – LeMarc sjunger LeMarc.

I augusti 2005 gav LeMarc sin första livespelning sedan 1993 på Nalen i Stockholm, dock inte offentlig. Resultatet släpptes på DVD:n Live på Nalen – LeMarc sjunger LeMarc i november 2006.

Kärlek i tystnadens tid kom i september 2007. Precis som samtliga LeMarcs album sedan 1987, sålde den snabbt guld (den nådde även platinastatus). LeMarc beskrev själv inledningsspåret, ”Så gott att må gott igen”, med orden: ”Jag ville skriva som ur en befriande utandning. Ett bejakande av ens blotta existens. Det är inte alltför ofta sådana stunder infinner sig, så det gäller att ta vara på dem”.

Klockan 09.00 måndagen den 20 augusti 2007 släpptes biljetterna till Peter LeMarcs första turné på över 14 år. Klockan 09.06 var samtliga biljetter slut. Fyra extrakonserter sattes in. Även dessa sålde slut på rekordtid. Den 18 november inleddes turnén på Cirkus i Stockholm. Expressen skrev dagen därpå: ”En kung är tillbaka”, och fortsatte: ”Cirkus får kollektiv gåshud av Peter LeMarc”. Turnén sammanfattades på dubbelalbumet LeMarcLive!

År 2009 återkom LeMarc med en helt ny karriär som författare till boken 100 sånger & sanningen bakom dem. Enligt LeMarc själv har boken flera funktioner, dels fungerar den, precis som flera av hans sånger, som en form av självbiografi, där låtarna i boken utgör helt, eller delar av hans liv. Till låtarna finns också detaljerad text kring dess uppkomst och betydelse, boken är också berikad med LeMarcs egna liv utanför sångtexterna samt en rad bilder från hans liv, från tidiga barnsben till idag. På baksidan av boken finns att läsa: ”Eftersom mina låtar är tätt sammanflätade med mitt liv blev detta den självbiografi jag aldrig kommer att skriva. /../ En lång och vindlande resa tog mej tillbaka till historier och hågkomster som jag trodde hade begravts i det förflutna. /../ Jag har försökt att berätta precis som det var. Min sanning. Sångerna, texterna och bilderna fungerar som en loggbok. En resa från balkongen i Trollhättan, genom vaknätter, konserter inför tomma salar, platinaskivor, panikångest och ’bra dagar'”.

Så i veckans program får vi stifta bekantskap med en liten del av Peter LeMarcs inspelningar, sen blir det ju förstås en hel hög med önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Perils Of Penelope Pitstop (TV Tema)

2.       Ett Av Dom Sätt (Peter LeMarc)

3.       Fröken Chick (Tord Bernheim)

4.       Egyptian Reggae (Live) (Jonathan Richman & The Modern Lovers)

5.       Nio Broars Väg (Peter LeMarc)

6.       You’ve Let Yourself Go (Charles Aznavour)

7.       Danke Schön [Svensk] (Nora Brockstedt)

8.       Sången Dom Spelar När Filmen Är Slut (Peter LeMarc)

9.       Små, Små Ord (Anne-Lie Rydé & Peter LeMarc)

10.   She’s My Girl (Bobby Shafto)

11.   Bara Än En Gång (Janne Önnerud & Co)

12.   Little Willie John (Peter LeMarc)

13.   Sally Was A Good Old Girl (Fats Domino)

14.   Jag Är Himmelsk Emigrant (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

15.   På Var Alp (Siw Malmkvist)

16.   När Regnet Kom (Brita Borg)

17.   Senast Jag Såg Änglarna (Peter LeMarc)

18.   Här Kommer Cha Cha (Marie Dieke)

19.   I Mörkret Med Dej (Björn Skifs)

20.   Livet Är Så Kort (Anita Lindblom)

21.   Hjärteland (Peter LeMarc)

22.   Sakta I Backarna (Leppe Sundevall)

23.   Handens Fem Fingrar (Peter LeMarc)

24.   En Frusen Ros (Inga-Lill Nilsson)

25.   Ända Till September (Peter LeMarc)

26.   Catherine (Jan Malmsjö)

27.   Starkare Än Ord [Fullständig Version] (Peter LeMarc)

28.   Entry Of The Gladiators (Los Valentinos)