Micke’s SchlagerLager – 824 – 2018-11-29 – Orups (Thomas Erikssons) 60:e Födelsedag!

Idag, 29 november, fyller sångaren och låtskrivaren Orup (Thomas Eriksson) 60 år!

Eriksson växte upp i Huddinge. Hans pappa Hasse Eriksson var jazzpianist och det var med honom när han debuterade som tamburinspelare vid 9 års ålder. Han har en sju år äldre syster. Han spelade även ishockey i Huddinge IK tills han var en bit upp i tonåren. Fadern dog när Eriksson var 18 år. Efter att ha gått ut skolan försörjde han sig med tillfälliga arbeten som taxiförare, brevbärare och servitör.

När Eriksson blev äldre var han med i flera band som hade mindre framgångar. Orup inledde sin karriär i tidiga Magnum Bonum. Han var med och bildade flera band: Intermezzo (1975–1981), Ubangi (1982–1985) och Thereisno Orchestra (1986–1987) (med Cia Berg). Hans första mindre hit var med Intermezzo och låten ”Kom och ta mig”, som handlade om vapenvägran.

Karriären kom igång efter att Eriksson skickat in en demoskiva till Stikkan Andersons musikförlag Sweden Music. Producenten Leif Käck tyckte att låten ”Vill du inte ha mina kyssar?” skulle passa bra till Björn Skifs, som spelade in den 1988. Det blev en hit. Men redan under andra halvan av 1987 kom singeln ”Är du redo?” följt av det stora genombrottet med singeln ”Jag blir hellre jagad av vargar” (andra plats på Svensktoppen). Sommaren 1987 fick han följa med Eva Dahlgren, Roxette och Ratata i turnén Rock runt riket 1987.

Orup fick fler hitlåtar som ”Regn hos mig”, ”Upp över mina öron” och ”Från Djursholm till Danvikstull” från de två första albumen, producerade av Anders Glenmark. 1989 deltog han tillsammans med Anders Glenmark i Melodifestivalen 1989 och kom på andra plats.

1991 kom det engelskspråkiga albumet Orupean Songs som var ett försök till en internationell karriär. Albumet sålde 20 000 exemplar i USA med hjälp av låten ”My Earth Angel”, vilket tillsammans med en turné med låga besökssiffror gjorde att den internationella karriären övergavs. Allt som allt sålde albumet 80 000 exemplar, att jämföra med albumet ”Orup 2” som sålde 250 000 exemplar.

Svackan avbröts 1994 när han, åter på Käcks initiativ, slog sig ihop med Anders Glenmark och Niklas Strömstedt och bildade GES. De spelade in singeln ”När vi gräver guld i USA” som blev en jättehit under fotbolls-VM 1994. GES skulle egentligen bara vara en engångsgrej men det blev både en skiva som sålde 450 000 exemplar och en turné, sommarens största. GES återkom 2003 men albumet Den andra skivan togs inte emot lika väl.

Orup förklarade 2001 att han i fortsättningen främst tänkte arbeta med att skriva låtar åt andra. Han har bland annat skrivit låten ”Det gör ont” åt Lena Philipsson, vilken vann Melodifestivalen 2004. 2006, då han sålt över en miljon skivor fördelat på sju studioalbum och två samlingsalbum, var han tillbaka som soloartist på albumet Faktiskt.

2007 genomförde han en bejublad krogshow med Lena Philipsson, som under första halvan av 2007 fick fyra getingar av Expressen. Showen hade nypremiär på Chinateatern i Stockholm i september 2007. Med Lena Philipsson har han skrivit låtarna till tre album, Det gör ont en stund på natten men inget på dan (2004), Jag ångrar ingenting (2005) och Dubbel (2008). På sistnämnda medverkar han själv som sångare.

Ytterligare en comeback som soloartist skedde när Orup släppte albumet Född i november (2010), där titellåten gick in på Svensktoppen. 2011 genomförde han sin första soloturné på många år.

Så en hel del inspelningar med Orup blir det och så en massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Soff-I-Propplåten (Orup)

2.       Jag Blir Hellre Jagad Av Vargar (Orup)

3.       I Min Egen Lilla Värld Av Blommor (Thory Bernhards)

4.       Då Cirkusen Lämnade Stan (Ulla Sjöblom)

5.       Sjung Halleluja (Och Prisa Gud) (Orup)

6.       Everybody Loves Somebody Sometime (Kjell Lönnå & Sundsvalls Kammarkör)

7.       Då Står Pojkarna På Rad (Orup)

8.       Caterina (Gunnar Wiklund)

9.       M B (Orup)

10.   That’s What We’ll All Do (Tom Jones)

11.   Aldrig Blir Man Nöjd (Britt Damberg)

12.   Stockholm (Orup)

13.   För Ung (Berith Bohm)

14.   Regn Hos Mig (Orup)

15.   Too-De-Loo (Towa Carson)

16.   Morgen (Ivo Robič)

17.   Främling (Orup)

18.   Nere Vid Älven (Lill-Babs)

19.   Destination Moon (Tage Severin & Putte Wickmans Orkester)

20.   Sån’t Liv Sån’t Liv (Peter Holm)

21.   Min Mor Sa Till Mej (Orup)

22.   Med Dig I Mina Armar (Ola Lundström)

23.   Don’t Go Too Far (Mike Teardrop Trio)

24.   Varje Dag Är Den Skönaste (Ola Lundström)

25.   Magaluf (Orup)

26.   Härligt Härligt – Men Farligt Farligt (Sune Mangs)

27.   Borås, Borås (New York, New York) (Ewa Roos)

28.   Lucifer Sam (Pink Floyd)

29.   (If They Say) It’s A Wonderful World (Orup)

30.   Fritiof & Carmencita (Anna-Lisa Ingemansson)

31.   Från Djursholm Till Danvikstull (Orup)

32.   Monday, Monday (Strängnäs Kulturskolas Storband)