Micke’s SchlagerLager – 825 – 2018-12-06 – Monn Keys 70-års Jubileum!

I år är det 70 år sedan den norska vokalgruppen Monn Keys bildades.

Monn kommer från den musikaliska ledaren, arrangören och stiftaren Egil Monn-Iversen, medan Keys syftar på det engelska ordet för tonart. Sammansatt får man det engelska ordet för apa, och gruppen var också en musikalisk cirkusgrupp. Sølvi Wang, Fredrik Conradi, Arne Bendiksen, Per Asplin, Oddvar Sanne och Nora Brockstedt var medlemmar i gruppen i kortare eller längre perioder medan den existerade.

Gruppen blev populär i Norge, Sverige och Danmark och uppträdde bland annat i Storbritannien, Nederländerna, Belgien, USA och Tyskland. Då NRK:s TV-sändningar startade i början av 1960-talet var The Monn Keys en viktig del i underhållningen. Gruppen var också aktiv inom filmen, och medverkar i filmer som Operasjon Løvsprett.

The Monn Keys bildades år 1948 av Sølvi Wang och Egil Monn-Iversen, och var den första tiden en ren amatörensemble.

Gruppen debuterade som skivgrupp år 1951 bestående av Sølvi Wang, Per Asplin, Fredrik Conradi, Nora Brockstedt och Oddvar Sanne. Erik Diesen var med som fast textförfattare.

The Monn Keys blev snabbt kända med hjälp av sina skivor, radio och film – och år 1954 fick de erbjudandet att på heltid arbeta vid teatern Chat Noir i Oslo. Fredrik Conradi lämnade gruppen till fördel för ett jobb som reklamchef i Esso. Ny medlem blev Arne Bendiksen. Gruppens första revy vid Chat Noir blev en stor succé och Egil Monn-Iversen blev fast kapellmästare vid teatern. Nora Brockstedt gjorde stor succé i gruppen, men ville istället satsa på sin solokarriär. Hon lämnade gruppen år 1956.

År 1957 startade gruppen firman Egil Monn-Iversen A/S, ägt av de fyra medlemmarna och Monn-Iversen. Under denna firman skapade de sitt eget skivmärke, Triola. Gruppen blev samtidigt stora radiofavoriter i program som SlagerparadenLån oss øre och Det ligger i luften. År 1959 blev Egil Monn-Iversen direktör vid Chat Noir, och gruppen deltog i de flesta revyerna där fram till Monn-Iversens avgång som chef år 1963.

The Monn Keys hade stor aktivitet på sitt eget skivmärke Triola, och gav ut omkring 20 singlar och 15 EP-skivor under perioden från 1958 till 1963. 1960-talet gjorde också The Monn Keys till stjärnor över hela Norden genom TV-versionen av Slagerparaden (1960) och programmet Prospektkortet (1963) som båda visades på Nordvisjonen. De turnerade också utanför Norden, och spelade in en engelskspråkig skiva: ”Here Are The Monn Keys” (1961) som fick god kritik från USA.

Filmen Operasjon Løvsprett (1962) var en fortsättning på framgången i Norge, och med den filmen blev också gruppens mest kända schlager lanserad: Stakkars Store Sterke Karer. Denna låten låg under nio veckor på VGs lista. Två år efter kom uppföljaren Operasjon Sjøsprøyt. The Monn Keys upplöstes samma år, 1964, men medlemmarna märktes i många år efteråt som starka personligheter i norskt kultur- och musikliv.

The Monn Keys var inte den första vokalgruppen i norsk populärmusik, men markerar en skillnad på grund av sin enorma popularitet. Gruppen hade en mix av stark musikalitet, revyhumor och starka soloartister. Den traditionen som The Monn Keys startade syns idag hos bland annat Dizzie Tunes, Grethe Kausland, Gitarkameratene, Cheezy Keys, Kvinner på randen och Ylvis.

Så i veckans program blir det en hel del spännande inspelningar med Monn Keys och så förstås en massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Surfside 6 (TV Tema)

2.       Fyre For Kråkene (Monn Keys)

3.       Om Femti’ År (Siw Malmkvist)

4.       Piove (Åke Söhr & Papegojorna)

5.       Da Er Det Sommer (Monn Keys)

6.       Desperado (Tanja)

7.       Kan Jag Tro Ditt Löfte (Berith Anserud)

8.       Resultat I Mesterpløying (Monn Keys)

9.       Kansas City (Sven-Ingvars)

10.   Stenka Rasin (Annikki Tähti)

11.   Det Blir’ke No Bryllup På Lørdag (Monn Keys)

12.   Biffstek Med Lök (Leppe Sundevall)

13.   En Dans På Logen (Anita Lindblom & Charlie Kuylenstierna)

14.   Calcutta (Monn Keys)

15.   Upon A Painted Ocean (Barry McGuire)

16.   Bill Bailey (Won’t You Please Come Home) (Jimmy Durante)

17.   We’re Gonna Go Fishin’ (Gitte Hænning)

18.   Granada (Caterina Valente)

19.   Buona Sera [Svensk] (Monn Keys)

20.   Six Pack Rockmedley (Soulshake – Hold On Tight – Half A Boy And Half A Man – Let’s Dance – Rockn’ Roll Is King – Walk Of Life) (Boogie)

21.   Jag Ger Dig Allt (Jörgen Edman)

22.   Whiskey In My Coffee (The Apocalypse Blues Revue)

23.   Det Kommer En Sommer [Een Beetje] (Monn Keys)

24.   Tänk Ej Mer På Mej [Non Andare Pìu Lontano] (Östen Warnerbring)

25.   Hard Times Ahead (Janis Martin & Rosie Flores)

26.   Rock’n Roll Hambo (Harry Brandelius)

27.   Stakkars Store Sterke Karer [Norsk] (Monn Keys)

28.   Tennessee Waltz (Sven Lindberg & Sam Samsons Orkester)

29.   Det Finns Ingen Man Som Min (Ewa Roos)

30.   Miss Otis Kommer Inte På Lunch Idag (Jan Malmsjö)

31.   Næsning På Hamar-marten [Samling Vid Pumpen] (Monn Keys)

32.   Det Är Vackert Så (Britt Damberg)

33.   Fågel Röd (Lars Lönndahl)

34.   Gånglåt Från Mockfjärd (Sonja Stjernquist)

35.   Hei Hå, Nå Er Det Jul Igjen (Monn Keys med Orkester)

36.   Sandpaper Ballet (Pinchas Steinberg & Kölner Rundfunkorchester)