Micke’s SchlagerLager – 833 – 2019-01-31 – Alice Babs 95:e Födelsedag!

I lördags, 26 januari, skulle den svenska sångerskan Alice Babs fyllt 95 år. Dock avled hon 90 år gammal 11 februari 2014.

Alice Babs slog igenom som swingsångerska i filmen Swing it, magistern! (1940). Hon blev raskt symbol för den nya jazzmusiken, vilket också medförde starka reaktioner från några ur den äldre generationen.

Totalt gjorde Alice Babs ett 20-tal musikfilmer.

Tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann bildade hon 1958 den vokala jazztrion Swe-Danes. De turnerade i USA 1959–1960 och framträdde bland annat i Ed Sullivans show och på Coconut Grove i Los Angeles.

1958 var hon Sveriges första representant i Eurovision Song Contest, och kom på fjärde plats med låten ”Lilla stjärna”. Kompositören ville inte godkänna den textversion som Alice Babs sjöng på festivalen, därför blev det ingen skivinspelning av hennes melodifestivalbidrag detta år. Låten gavs dock ut på skiva 36 år senare.

Hon började samarbeta med jazzkompositören Duke Ellington efter att de träffades som medverkande i ett svenskt TV-program år 1963. Hon var den enda vita som sjöng för honom. De spelade in albumet Serenade to Sweden tillsammans i Paris år 1966, och hans andra och i synnerhet tredje Sacred Concerts-körkompositioner från 1968 respektive 1973 var uppbyggda kring hennes röst. Hon framträdde med Ellington i USA och flera gånger i Sverige och nordisk TV, såväl i kyrkokonserter som i andra sammanhang. Hon hade ett ovanligt stort tonomfång, enligt hennes egen uppgift tre och en halv oktav.

Efter en konsert med Duke Ellington inför 8 000 åskådare, den 19 januari 1968 i St. John the Divine, New Yorks största katedral, skrev The New York Times musikkritiker: ”Miss Babs, sopran från Sverige som framträtt med Ellingtons band vid flera tillfällen i Europa, intog i går kväll sin plats bland Ellingtons främsta – musiker och sångare som har givit Ellingtonensemblen en särställning. Hennes röst visade sig vara ett magnifikt Ellingtoninstrument, rent fullödigt och med både värme och styrka, i båda ändar av ett brett register”.

Babs hade under många år ett nära samarbete med pianisten och artisten Charlie Norman. Hon gjorde också flera inspelningar med Povel Ramel, som också skrev musik för henne. Hon utnämndes till hovsångerska 1972, en titel som tidigare bara tilldelats artister som varit verksamma vid operan. 1974 blev hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. 1969 erhöll hon Karl Gerhards Hederspris.

Så många härliga inspelningar med Alice Babs blir det den här veckan, varvat med önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1. MacGyver (TV Tema)
2. Swing It Magistern (Alice Babs)
3. Med Dej I Mina Armar (Lill-Babs)
4. Du Kom Försent [Walk On By] (Håkan Stahre)
5. Midsummer Eve (Å Jänta Å Ja) (Alice Babs & Svend Asmussen)
6. Ballad Of The Good Luck Charm (Larry Hagman)
7. Kyss Mej Varje Morgon (Lily Berglund)
8. Makin’ Love (Alice Babs)
9. En Liten Kyss Är En Kyss Är En Kyss (Britt Damberg)
10. Stuvarevalsen (Lasse Dahlquist)
11. Han Hette Elmer (Alice Babs)
12. Just En Sån Sång (Gunnar Wiklund)
13. My Blue Heaven (Freddy Cannon)
14. Regntunga Skyar (Alice Babs)
15. Jag Längtar Hem (Anita Lindblom)
16. Säg Det Med Ett Leende (Bröderna Trück)
17. Marina (Tommy Jacobson)
18. Serenaden I Prästgatan (Gustaf Torrestad)
19. Ett Glatt Humör (Alice Babs med Seymour Österwalls Orkester)
20. Du Ska Få Karameller, Du Ska Få Kola (Thore Skogman)
21. Miss Decibel (Eva Rydberg)
22. Ifrån Barnaårens Tid (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))
23. Yesterday (Alice Babs)
24. Du Som Bara Har Sett Vårar (Doris & Sven-Olof Walldoffs Orkester)
25. Little Drummer Boy (Ernie Englund)
26. Låt Mig Gå [Svensk] (Ray Adams)
27. Käre John (Alice Babs & Charlie Norman)
28. Why Do I Cry (The Remains)
29. Ett Glas Fläderbärsvin Med Arsenik (Gus Dahlström & Holger Höglund)
30. Marina (Olle Bergman)
31. Swing It Magistern (Alice Babs)
32. Balladen Om Ernst Georg Johansson (Peter Carlsson & Blå Grodorna)
33. En Gång Jag Seglar I Hamn (Alice Babs)
34. Bränd-Pers Vals (Benny Andersson & Orsa Spelmän)