Micke’s SchlagerLager – 838 – 2019-03-07 – Owe Thörnqvists 90:e Födelsedag!

På tisdag, 12 mars, fyller sångaren, musikern och låtskrivaren Owe Thörnqvist 90 år!

Owe Thörnqvist, som fortfarande (2019) är aktiv som musiker, inledde sin karriär 1953, och blev senare under samma decennium en av de som först lanserade rockmusiken i Sverige. Hans stil, med brett musikaliskt anslag och många ordlekar, har jämförts med Povel Ramels.

Bland många kända låtar av Thörnqvist kan nämnas ”Rumba i Engelska parken”, ”Dagny”, och ”Varm korv boogie”. 2016 blev han invald i Swedish Music Hall of Fame.

Owe Thörnqvist deltog i Melodifestivalen 2017 som äldsta deltagaren någonsin i tävlingen med sitt bidrag Boogieman Blues. Han tog sig direkt till final i deltävling 3 men i finalen kom hans bidrag sist.

Owe Thörnqvist är son till fabrikören Sven Thörnqvist (1904–1972) och Karin, född Sjöberg (1905–1996) och växte upp i stadsdelen Luthagen.[ Under tonåren utövade han boxning och blev bland annat uppländsk junior- och distriktsmästare. Han tog studenten vid Uppsala högre allmänna läroverk och började först läsa juridik vid Uppsala universitet. 1957 blev han fil. kand..

Owe Thörnqvist som debuterade som artist 1953 med ”Rumba i Engelska parken” och ”Josefsson”, båda i hans och Rune Eks revy Bada med oss. Han har varit aktiv inom den svenska musikbranschen i över 60 år.] På 1950-talet var han en av de som först lanserade rocken i Sverige. Låten ”Diverse julboogie” utkom 1955, året innan artister som Elvis Presley och Bill Haley slog igenom i USA. Thörnqvists låt ”Rotmosrock” (1956) var den första skriven av en svensk artist som använde sig av ordet ”rock” i en låttitel.

Owe Thörnqvists stil har jämförts] med Povel Ramels, med hänvisningar till såväl ordlekar som hans breda musikaliska anslag och långa revykarriär; Ramel har hävdat] att han och Thörnqvist var de första att introducera calypso i Sverige. Efter en incident i Pålsboda folkpark 1965, där Thörnqvist slog ner en berusad person som störde showen, bojkottades Owe Thörnqvist av media och folkparker. Thörnqvist flyttade till Spanien där han bodde i många år.

På 1970-talet gjorde Thörnqvist comeback, först med krogshowen på Bacchi Wapen 1976 i Stockholm och senare med skivan ”Blommor och eterneller” 1979 (han fyllde samma år femtio år). Thörnqvist har sedan dess återkommit med jämna mellanrum: 1985 med 30-årsjubileum på Restaurang Cabarét, 1990 med en box innehållande 12 LP-skivor, 2005 med en ny cd och konsertturné samt 2009, då en jubileumsbox om totalt åtta cd-skivor och en DVD-skiva släpptes. År 2009, 80 år gammal, gjorde Thörnqvist ett bejublat avskedsframträdande på sin långa karriär på Scalateatern i Stockholm med Mr Boogieman – tack och hej.

Han var pionjär inom stand-up-comedy i Sverige, en stil som han odlade i sina krogshower på Hamburger Börs och Berns i Stockholm. Tillsammans med Lill Lindfors gjorde Thörnqvist showen Adam och Eva 1964 och Jojatackarja 1965. Owe Thörnqvist har även showat med Anita Lindblom, Eva Rydberg, Laila Westersund och Lena Hansson.

Owe Thörnqvists stenåldersvals Wilma! från 1962 var 1963 med i ett avsnitt av den tecknade serien Familjen Flinta. Det amerikanska bolaget bakom serien, Hanna-Barbera, började först hota med stämning för att han använt sig av Fred Flintas uttryck ”Yabba dabba doo”. Konflikten löstes emellertid och låten kom i stället att ingå i TV-serien.

Rocken, liksom discomusiken senare, ansågs i sin barndom på 1950-talet som vågad och blev föremål för moralpanik när den kom till Sverige. 1966 blev tre låtar av Owe Thörnqvist, bland dem Födelsedagen, försedda med dödskallar och varningsetiketter i radions grammofonarkiv.

Owe Thörnqvists Sverigebesöket från 1981 gavs åter ut på samlingsvolymen Då-nu-alltid år 2004 och orsakade vid nysläppet häftiga reaktioner. Låten handlar om kriminella ligor, efter det att en närstående till Thörnqvist fallit offer för den så kallade Uppsalamaffian, och utmålar en svart bild av tillståndet i det svenska samhället. ”Tyvärr valde rasistiska grupper att tolka in andra budskap, vilket är högst beklagligt”, har Thörnqvist sagt om låten.

Så i veckans program blir det en blandning av Owe Thörnqvist-alster och så en massa önskelåtar förstås!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Hälsan För Halsen Bronzol (Owe Thörnqvist)

2.       Varm Korv Boogie (Owe Thörnqvist)

3.       Jag Har En Fågel (Siw Malmkvist)

4.       Jo, Minsann (Carli Tornehave)

5.       Loppen [Dansk Version] (Owe Thörnqvist)

6.       Hälsingland (Kikki Danielsson)

7.       Store Sten (Family Four)

8.       Albin Och Pia (Owe Thörnqvist)

9.       Rätt Nonchalant (Lill-Babs)

10.   När Solregnet Föll (Sylvia Vrethammar)

11.   Ett Litet Rött Paket (Owe Thörnqvist)

12.   Stockholm (Alice Babs)

13.   Drömmer Du Om Mej Nån Gång (Lill-Arne Söderberg & Whisperings)

14.   Wilma [English Version] (Owe Thörnqvist)

15.   Sprid Lite Solsken (Ulla Billquist)

16.   Hälsa Till Marie Från Oss (Matz-Ztefanz med Lailaz)

17.   Farther To Go Than I’ve Been (Autry Inman)

18.   Trudie (Olle Bergman)

19.   När Min Vän Bossa Novar (Owe Thörnqvist)

20.   Skvallerbytta Bing-Bång (Astrid Söderbaum, Bertil Perrolf & Sten Carlbergs Ensemble)

21.   Boogieman Blues (Owe Thörnqvist)

22.   I En Sal På Barnsjukhuset (Lapp-Lisa)

23.   Eso Beso (Birthe Wilke)

24.   Det Var Du Som Sa Nei (Grynet Molvig)

25.   Hjälp! (Owe Thörnqvist)

26.   Bilgalen (Ingvar Tjotta Olsson)

27.   Twist Little Baby (Charlie Kuylenstierna)

28.   En Hälsning Till Våra Parkarrangörer (Agnetha, Anni-Frid, Björn & Benny)

29.   Bossa Catarina (Owe Thörnqvist Och Hans Bossa Nova-Orkester)

30.   Kyssdansen (Britt Damberg)

31.   Häng Me’ Club 33 (Matt & Deri & Hotel 33 Band)

32.   Alaska (Gunnar Wiklund)

33.   Näcken (Owe Thörnqvist)

34.   Two Headed Woman (Junior Wells)

35.   Nu Ska Vi Skörda Linet Idag (Anita Lindblom)

36.   Borta Bra, Hemma Bäst [La Terre] (Gitte Hænning)

37.   På Festplatsen (Owe Thörnqvist med Stråk-Herbert And His Original ”Sätt-Fartorkester”)

38.   Mazetti På Biograf (Owe Thörnqvist)