Micke’s SchlagerLager – 842 – 2019-04-04 – Ann-Louise Hansons 75:e Födelsedag!

Idag, torsdag 4 april, fyller sångerskan Ann-Louise Hanson 75 år!

Ann-Louise Hanson sjöng på scen för första gången när hon var sex år. När hon var tolv år kom hon tvåa i Veckorevyns talangjakt Flugan (man var tvungen att vara femton år för att få vinna). Andra priset var att få spela in den låt hon hade tävlat med, ”Ringen du gav mig”.

Vid fjorton års ålder flyttade hon ensam till Stockholm och bodde hos ett par släktingar. Några år senare kom hennes föräldrar Anna och Ove samt brodern Lars (som är konstnär) dit och flyttade in i ett hus en bit därifrån. Talangtävlingen Flugan gjorde att skivbolagsdirektören Anders Burman på Metronome upptäckte henne. Hanson började som vokalist i Burmans orkester i slutet av 1950-talet. Senare gick hon över till Leif Kronlunds band, vilket satte fart på hennes karriär. 1961 träffade hon sin blivande man, Bruno Glenmark, som kom till orkestern som trumpetare.

Genombrottet på skiva kom 1961 med ”Är du ensam i kväll?”, en svensk version av Elvis Presleys ”Are You Lonesome Tonight?” som sålde i över 40 000 exemplar. Framgångarna fortsatte med bland annat ”Vita rosor från Aten” (1962), som låg etta på Svensktoppen i flera veckor.

Hon genomförde en visturné tillsammans med Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk 1964. Samarbetet resulterade senare i en LP-skiva . Hon övergick senare till skivbolaget Philips där hon fick framgångar med låtar som ”Min greve av Luxemburg”, ”Min luftballong” och ”Arrivederci Frans”. Den sistnämnda låg sju veckor som etta på Kvällstoppen (december 1968/januari 1969) och blev guldskivebelönad, vilket på den tiden innebar en försäljningssiffra på över 100 000 exemplar.

Under 1970-talet övergick hon alltmer till countrypop och fick en storsäljare med ”Låt inte din skugga falla här (Don’t Darken My Doorstep)”. Albumet You Ought to Write Yourself a Love Song sålde i över 150 000 exemplar, och är därmed Ann-Louise Hansons största försäljningssuccé. Hon var en av de första som sjöng countrymusik i Sverige.

Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark hade eget skivbolag, GlenDisc, mellan 1972 och 1990. Därefter flyttade de till den lilla byn Placassier mellan Nice och Cannes. Hon har då och då återvänt till Sverige för olika framträdanden, bland annat en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm och folkparksturné tillsammans med Lill-Babs och Siw Malmkvist.

Hanson var åter aktuell i Melodifestivalen 2002 med Molle Holmberg och 2004 tillsammans med Towa Carson och Siw Malmkvist. De deltog då med sången ”C’est la vie”, skriven av Thomas G:son. Med sju poäng kom de på tionde och sista plats i finalen i Globen dock hade de tidigare vunnit en av tävlingens delfinaler. Hanson tävlade i Melodifestivalen 2019 i den fjärde deltävlingen där hon kom på femte plats.

Ann-Louise Hanson är också en skicklig imitatör och deltog i Bosse Parneviks revy på Oscarsteatern 1987 där hon gjorde imitationer av bland annat Lena Nyman, Kristina Lugn och Birgit Nilsson. Hanson har även medverkat i Lasse Holms schlagerturné Diggiloo.

2009 flyttade Hanson och Glenmark tillbaka till Sverige, efter 19 år på franska Rivieran, och bor nu i Täby. Våren 2012 medverkade Hanson i Tommarpsrevyn på Österlen.

Med 50 låtar är Ann-Louise Hanson den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen. Bland annat ”Gammaldags musik”, ”Klämmiga Katrin”, ”Tag emot en utsträckt hand” och ”Arrivederci Frans” har fått placeringar på listan. Tillsammans med Cornelis Vreeswijk sjöng hon balladen ”Jag hade en gång en båt”.

Så i veckans program blir det en massa trevliga inspelningar med Ann-Louise Hanson och så en massa önskelåtar förstås!

VECKANS LÅTLISTA

1. Tjena Godda’ (Peter Flack, Cahtrin Kühler, Marie Kühler & Olle Söderlunds Orkester)
2. Vita Rosor Från Aten (Ann-Louise Hanson)
3. Tändsticksparaden (Ticky Show)
4. Night Time (Strangeloves)
5. Kärleken Finns Kvar (Ann-Louise Hanson)
6. 1939 (Louise Hoffsten)
7. Liebestwist (Violents)
8. Svenska Flicka (Ann-Louise Hanson)
9. E’ Nidvisa Um Människer (Sven-Ingvars)
10. Luffarvisan (Gösta Linderholm)
11. Venezuela (Ann-Louise Hanson)
12. Säkert Finns Det (Carli Tornehave)
13. En Liten Stuga I En Skog (Raya Ravell)
14. Var Finns Den Sol Du Skänkte Mej (Gunnar Wiklund)
15. Varning För Hunden (Fred Åkerström)
16. Pärleporten (Ann-Louise Hanson, Kör & Leif Kronlunds Orkester)
17. Tidigt Varje Morgon (Simon Brehm)
18. A Little Story In The Music [Muinaslugu Muusikas] (Annely Peebo & Marko Matvere)
19. En Helt Vanlig Dag [A Day In The Life] (Laila Kinnunen)
20. Ta Din Reggae En Gång Till (One More Reggae For The Road) (Ingmar Nordströms)
21. Zum Zum Zum, Lilla Sommarbi (Ann-Louise Hanson)
22. Du Och Jag Och Våren (Lasse Lönndahl)
23. A Hard Day’s Night (Goldie Hawn)
24. Glad I Mitt Sinne (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))
25. Min Greve Av Luxemburg (Sind Sie Der Graf Von Luxemburg) (Ann-Louise Hanson)
26. Varför Är Solen Så Röd (Towa Carson)
27. Minns Du Björken (Sven-Ingvars)
28. Va’ De’ E’ Kul (Östen Warnerbring)
29. Everybody’s Twistin’ Down In Mexico (Billy Vaughn)
30. Hej Du Glade (Agneta Nyström)
31. Maj-Gull (Manboy) (Ann-Louise Hanson)
32. Min Älskades Porträtt (Gunnar Wiklund)
33. Jag Är Blott En Man (Jarl Kulle)
34. Bara Det Blir Vår Igen [Where The Blue And Lonely Go] (Marianne Kock)
35. Vita Sommarmoln (Ann-Louise Hanson)
36. Come On (Tommy Roe)
37. Är Du Ensam I Kväll? (Are You Lonesome Tonight?) (Ann-Louise Hanson, Gunnel Sporr (Talat Parti) & Anders Burmans Orkester)
38. Publiken (Final – Swing It, Hjalmar!) (Peter Flack, Doris Robertsson, Britt Dahlén, Björn Sundberg & Olle Söderlunds Orkester)