Micke’s SchlagerLager – 853 – 2019-06-20 – Magnus Ugglas 65:e Födelsedag!

I tisdags, 18 juni, fyllde artisten, låtskrivaren och skådespelaren Magnus Uggla 65 år!

Uggla startade sitt första band 1968 med sina grannar i Nacka. Namnet på bandet var JUSO, vilket var en förkortning av medlemmarnas efternamn. JUSO spelade hårdrock med influenser av bland annat Black Sabbath. Bandet gjorde en handfull misslyckade spelningar på ungdomsgårdar i Stockholm. En gång bad ungdomsgårdsledaren dem att sluta spela, de skulle få fullt betalt ändå. JUSO splittrades när Ugglas föräldrar skilde sig och han flyttade till innerstaden med sin far. Resten av bandet startade dock på nytt, men under namnet Alexander Lucas och var under en tid framgångsrika i Stockholm.

Ugglas tidiga musik visade på starka influenser av engelsk punk, glamrock och rock med inslag av synthpop och symfonirock. Han debuterade 1975 med albumet Om Bobbo Viking. Efter att ha sett The Clash på Gröna Lund gick han hem och skrev en ny skiva som skulle bli hans stora genombrott. År 1977 släppte Uggla albumet Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt, vilket föranledde Kaj Kindvall att i radioprogrammet Poporama kalla honom ”Sveriges första punkrockare”. Detta var dock en etikett som Uggla själv tog avstånd ifrån. Året efter, 1978, spelades en ny skiva in. Succén med de båda albumen ledde till att han tillsammans med några andra musiker 1979 bildade bandet Magnus Uggla Band och de ställde upp i den svenska Melodifestivalen 1979 med melodin ”Johnny the Rocker”, där bidraget dock slutade sist med 22 poäng.

Mellan åren 1977 och 1979 samt 1981 försökte han slå igenom på den internationella marknaden med engelska översättningar på låtarna ”Hallå” (”Hello”), ”Varning på stan” (”Hit the Girls on the Run”), ”Vittring” (”Everything You Do”), ”Asfaltbarn” (”Concrete Kid”), ”Vår tid 1977” (”Body Love”), ”Jag vill inte tillbaks” (”Ain’t About to Go Back”) och ”Skandal bjotis” (”Scandal Beauties”). Singlarna släpptes i Storbritannien, Spanien, Tyskland och USA men sålde inget vidare.

Under 1980-talet utvecklades Ugglas musik mot pop. Med albumet Välkommen till folkhemmet (1983) tog Uggla in satiren i musiktexterna, vilket kom att bli hans kännemärke. År 1991 tilldelades Uggla Karamelodiktstipendiet av sin mors kusins make Povel Ramel och medverkade senare i dennes revy Knäpp igen. Under 2000-talet har Uggla återgått till en mer rockig framtoning. Han gjorde den officiella VM-låten ”Vi ska till VM” för fotbolls-VM 2002. Under 2001 turnerade Uggla med The Ark och Håkan Hellström och i mitten av 2005 turnerade han tillsammans med Lena Philipsson och Darin Zanyar. År 2006 tolkade han kupletter av sin förebild Karl Gerhard med albumtiteln Ett bedårande barn av sin tid.

Magnus Uggla deltog i Melodifestivalen 2007, med bidraget ”För kung och fosterland”, som gick vidare till andra chansen, men missade att ta sig till finalen i Globen i duellen mot Sonja Aldéns ”För att du finns”. År 2008 medverkade Uggla i en egen tv-serie där han och hans gitarrist samt kapellmästare, Martin Hedström, åkte runt i Sverige och letade medlemmar till sitt rockband. Serien hette Var fan är mitt band?, och visades i SVT1 åtta fredagar i rad under perioden 4 april-23 maj 2008. År 2009 kom uppföljaren Var fan är min revy? där han istället letade efter folk till sin revy.

2012 deltog Uggla som coach i TV-programmet The Voice Sverige tillsammans med Carola Häggkvist, Petter och Ola Salo. Samma år medverkade han i TV-programmet Så mycket bättre.

Under hösten 2013 och våren 2014 uppträdde Uggla med den specialskrivna krogshowen Magnus den store på Rondo i Göteborg.

Under åren 2015–2017 uppträdde han på bland annat Dramaten och på turné med sin monolog Hallå! Popmusik, kickar å kläder, där han berättade om sig själv, sitt liv och den uppväxt som han hade, på ett underhållande sätt och med inslag av musik. Föreställningen sändes även på Sveriges Television våren 2018. Sommaren 2016 medverkade han i TV-serien Stjärnorna på slottet som sändes i januari 2017.

Hästen 2018 kom Ugglas andra bok ut, Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen, och vintern samma år var det dags för krogshow igen, denna gång med Varning på stan nu mår kung i baren illa igen på Göta Lejon.

Uggla studerade vid Calle Flygare Teaterskola i mitten av 1970-talet, men blev ganska snabbt relegerad efter att ha försovit sig och kommit bakfull till en generalrepetition. År 1977 fick han en biroll i Jonas Cornells film Bluff Stop där han spelade den skoltrötta grabben Vincent. 1983 spelade han en roll som den homosexuelle klubbägaren Kristoffer i Staffan Hildebrands film G – som i gemenskap. År 1985 spelade han en biroll som butiksägaren Schyll i Hasse Alfredsons Falsk som vatten.

Sedan dröjde det ända till år 2000 då Uggla spelade sig själv som psykiatriker i Stockholmsfilmen Sex, lögner och videovåld. Uggla har också medverkat i teaterproduktioner som Tiggarens opera på Helsingborgs stadsteater 1999 med bland andra Sven-Bertil Taube och som sopåkaren Doolittle i musikalen My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern 2016.

Han har medskapat och spelat i flera revyer såsom Povel Ramels Knäpp igen på Cirkus i Stockholm samt i Göteborg och Malmö 1992–1993, Ugglas revy i Karlshamn och Malmö 2009 i samband med SVT-serien Var fan är min revy? och Uggla, Rheborg, Ulveson på Cirkus 2008.

Så i veckans program blir det mycket intressanta inspelningar med Magnus Uggla och så förstås en hel massa önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Visa Vid Midsommartid (Göteborgs Gosskör)
 2. Jag Mår Illa (Magnus Uggla)
 3. Då Är Det Sommar (Lily Berglund)
 4. Du Gör Att Livet Svänger (Agneta Munther)
 5. Vart Tar Alla Vackra Flickor Vägen (Magnus Uggla)
 6. På Ett Litet Moln I Sjunde Himlen (Sylvan Beré & Gösta Jonssons Orkester)
 7. Jag Heter Vivan (Laila Westersund)
 8. Jag Och Min Far (Magnus Uggla)
 9. Värsta Grymma Tjejen (Magnus Uggla)
 10. Jag Backar Ur (Håkan Eldhs med Birgitta (Wollgård))
 11. Ä’ Ni Me’ – Vi Ä’ Me’ (Trio Me’ Bumba)
 12. Zum, Zum, Zum Lilla Sommarbi (Lily Berglund)
 13. Jazzgossen (Magnus Uggla)
 14. That Driving Beat (Willie Mitchell)
 15. Lika Kär Som Jag (Towa Carson)
 16. Jeg Er Så Trøtt På Alt Det Der (Grynet Molvig)
 17. Sommarnattens Melodi (Bertil Boo)
 18. Min Soliga Dag (Gunnar Wiklund)
 19. Vi Är Svenska Fotbollsgrabbar (Magnus Uggla)
 20. When I Fall In Love (Westlife)
 21. Rosen (Whispering Band)
 22. Det Har Stjärnorna Sagt (Britt Damberg)
 23. Efterfest (Magnus Uggla)
 24. Sommartid (Harriet Forssell)
 25. Vaggsång (Anna-Lisa Ingemansson)
 26. Ut In, Ut Ur Ditt Sinn (Gi Sönne)
 27. Visa (Vanna Rosenberg & Magnus Uggla)
 28. Livet, Det Är Vi (Lill-Babs)
 29. Papirsklip (Perikles)
 30. Det Börjar Verka Kärlek, Banne Mig (Linda Bengtzing & Glenn Hysén)
 31. Mälarö Kyrka (Magnus Uggla)
 32. (Rockin’ Rollin’) Clementine (Col Joye & The Joy Boys)
 33. Kung För En Dag (Magnus Uggla)
 34. Visa Vid Vindens Ängar (GöteborgsMusiken (Dir: Jerker Johansson))