Micke’s SchlagerLager – 863 – 2019-08-29 – Marianne Kocks 80:e Födelsedag!

På söndag, 1 september, fyller den svenska sångerskan Marianne Kock 80 år!

Hon utbildade sig till damfrisörska och sjöng tidigt med Sonneys orkester och turnerade en del i södra Sverige. 1960 fick hon, efter ett framträdande och en tävlingsvinst på Nalen i Stockholm, skivkontrakt med Philips. Första skivan kom 1960 och titeln var ”Tom Pillibi”, en svensk version av Frankrikes vinnande bidrag samma år i Schlagerfestivalen. År 1962 var hon under en kortare tid vokalist i Sven-Ingvars och sjöng in ”Då börjar livets vår”, som gavs ut på samma EP som ”Luffarvisa”. (Detta var för övrigt den första skiva Sven-Ingvars gjorde sedan gruppen utökats med saxofonisten Sven-Olof Pettersson, som dock spelar gitarr på skivomslaget.) På LP:n Sven-Ingvars Kvartett från 1989 finns en dessförinnan outgiven inspelning från 1962 av ”Bei mir bist Du Schön” där både Kock och Sven-Erik Magnusson sjunger på engelska. I en radiointervju har Sven-Olof Pettersson berättat att Sven-Erik Magnusson skulle göra lumpen 1962. Marianne Nilsson togs in som vikarierande vokalist och Sven-Olof Pettersson som extra musiker. Men Sven-Erik Magnusson fick uppskov med sin militärtjänst och gruppen förvandlades därför plötsligt från kvartett till sextett.

När skivframgångarna uteblev satte man på henne en svart peruk, stora solglasögon, döpte henne till Brenda March och spelade in två låtar på engelska, Cincinatti Fireball och That old lucky sun (1964). Skivan uppges ha hamnat på listorna i Bulgarien.

Marianne Kock tävlade även i Melodifestivalen 1967. Hon har gjort otaliga krogshower och turnéer bland annat med Gunnar Wiklund, Roffe Berg och Hayati Kafé. Marianne har haft 10 låtar placerade på Svensktoppen, bland annat ”Ge mej tro, ge mej hopp, ge mej kärlek”, ”Vackra sagor är så korta”, ”Sommarsol och sommarvind” och ”Om hela världen sjöng en sång”, The New Seekers hit ”I’d like to teach the world to sing”, – hennes största framgång, som bäst etta på listan.

Marianne var flitig i folkparkerna och har varit med i mängder av TV- och radioprogram. Hon har också turnerat i Östtyskland och Sovjetunionen och medverkat i musikfestivaler i Polen, Malta och andra länder. Hon har också spelat in flera barnskivor.

Under 1970-talet var Marianne Kock en av tre medlemmar i gruppen Tre Profiler. Hon fortsatte efter den perioden att sjunga både som solist och i duo med Ole Moe.

Hon framträdde senare med sångaren Christer Peters och även med olika jazzband från Stockholm. Under de senaste åren har hon turnerat med pianisten och trombonisten Stephan Lindstein, främst på äldreboenden och pensionärsträffar.

Så i veckans program blir det en massa godingar med Marianne Kock och så en hel hög med önskningar.

VECKANS MUSIKLISTA

1. Moonlighting (TV Tema)
2. Simsalabim (Marianne Kock)
3. Hambo I Bara Mässingen (Ulla-Bella)
4. I Eld Och Lågor (Kvartetten Synkopen)
5. Man Borde Kanske Inte Bli Kär [I Don’t Know Why I Love You (But I Do)] (Marianne Kock)
6. It’s A Sin To Tell A Lie (Charlie Norman)
7. Når Kommer Toget (Larry Finnegan)
8. We’re Dancing Bossa Nova (Marianne Kock)
9. Ensam (Gunilla Postaroff)
10. Jag Vande Mig Så Småningom (Per Lindquist)
11. Aldrig Ringer Du (Marianne Kock)
12. Apron Strings (Billy The Kid)
13. Följa John I Stockholm Marathon (Thore Skogman)
14. Kiddio (Carli Tornehave)
15. En Sån Stor Skön Sagolik Värld (Monica Zetterlund & Lasse Färnlöfs Kvintett)
16. Jag Vill Ha Dig [You Don’t Own Me] (Marianne Kock)
17. Vem Kan Segla Förutan Vind (Lars Lönndahl)
18. En Liten Bitter Tår (Britt Damberg)
19. Något När Du Ler [Something In Your Smile] (Svante Thuresson)
20. Buon Giorno Amore [Tysk version] (Siw Malmkvist & die Monacos)
21. Samma Plats, Samma Tid (Marianne Kock)
22. Calle Schewens Vals (Brita Borg)
23. De É Sommar (Perikles)
24. Don’t Big Shot Me (Link Davis)
25. Du Måste Lära Dig Vad Jag Heter (Marianne Nilsson (Kock))
26. Hälsa Dem Där Hemma (Lapp-Lisa)
27. Twist Till Menuett (Thore Skogman)
28. Alla Öars Vals (Inger Berggren)
29. Jag Är Kär I Dej (Marianne Kock)
30. Hon Log Mot Mej (John Wilhelm Hagberg & Arena-Orkestern)
31. I Do, I Do, I Do, I Do, I Do (ABBA)
32. Sommarsol Och Sommarvind (Marianne Kock)
33. Dom Små, Små Detaljerna (Hans Bjerkling & Gunvor Norlin tillsammans med Sigurd Ågrens Orkester)
34. Suspicion (Terry Stafford)
35. Vilken Fröjd Och Vilken Smärta [The Carnival Is Over] (Marianne Kock)
36. Ich Bin Von Kopf Bis Fuss (Mats Olssons Orkester (Luciano Mosetti [Munspel]))