Micke’s SchlagerLager – 883 – 2020-01-16 – Rod Stewarts 75:e Födelsedag!

I fredags, 10 januari, fyllde den brittiske sångaren Rod Stewart 75 år!

Stewart föddes i Highgate i norra London 1945. Han hade en skotsk far och en engelsk mor. Han var yngst av fem syskon och visade till en början inget påtagligt intresse för musik. Under familjens vanligt förekommande sång-kvällar så höll Rod ofta till under flygeln istället för att vara med och sjunga. Rod hade i unga år interesse för fotboll och spelade Middlesex Schoolboys. Han provspelade också för Brentford F.C., men blev aldrig signerad. Hans intresse för fotboll är dock fortfarande stort.

På 1960-talet sjöng Stewart i den mods-orienterade rockgruppen Steampacket, som dock aldrig fick någon stor hit. Den gruppen har senare blivit mest uppmärksammad just för att han startade sin karriär där. 1966 blev han medlem i The Jeff Beck Group där han sjöng på de två banbrytande albumen Truth (1968) och Beck-Ola (1969). Med i gruppen var även Rods barndomskamrat och tillika skicklige gitarristen Ron Wood vilken kom att bli en ”parhäst” till Stewart, inte minst senare som gitarrist i gruppen The Faces. Han lämnade sedan Jeff Beck för att våren 1969 gå över till The Faces, samtidigt som han inledde en egen solokarriär. Gruppen The Faces har visat prov på riktig rockstjärnestatus, inte minst när de turnerade i USA och började tjäna ordentligt med pengar på sina uppträdanden. De brukade bland annat vända uppochner på hela hotell. Till en början blev dock varken hans eget material eller Faces skivor särskilt uppmärksammade. 1971 släppte han sitt tredje soloalbum, Every Picture Tells a Story där genombrottshiten ”Maggie May” ingick. Samtidigt började också skivförsäljningen för Faces ta fart.

Han fortsatte spela in både solo och med gruppen och rönte stor framgång med soloalbumet Never a Dull Moment (med hiten ”You Wear It Well”), och Faces-albumet A Nod Is as Good as a Wink…To a Blind Horse (med hiten ”Stay With Me”). Han fortsatte spela in med Faces fram till 1974 då han slutligen lämnade gruppen för att satsa helhjärtat på sin solokarriär.

Med albumet Atlantic Crossing 1975 började han rikta in sig mer på en amerikansk karriär. Där ingick hiten ”Sailing”. Det albumet markerade också en mer polerad och popanpassad Stewart där hans tidigare folk- och hårdrockssound tonades ner. Han fortsatte i samma stil på nästföljande album där han fick en stor hit med balladen ”Tonight’s the Night (Gonna Be Alright)”. År 1978 fick han en av sina största hits då han hakade på discovågen med ”Da Ya Think I’m Sexy”. Rod Stewarts 1980-tal är inte lika prisat av musikkritiker. Hans mest framgångsrika album från 1980-talet blev Tonight I’m Yours där han blandade in new wave och synth i musiken. Det albumet gav honom också två stora hits, titelspåret och ”Young Turks”. 1983 toppade han engelska singellistan med ”Baby Jane”. Han fortsatte under decenniet med radioanpassad pop med varierande resultat. 1991 blev något av en comeback med storsäljande albumet Vagabond Heart och hitsinglarna ”Rhythm Of My Heart” och ”The Motown Song”. 1993 fick Stewart en stor hit med låten ”All For Love” som han framförde tillsammans med Sting och Bryan Adams.

2001 släpptes albumet Human som blev en kommersiell flopp. På 2000-talet har Stewart istället börjat utforska gammal jazz och äldre melodier och spelat in och gett ut dem under titlarna ”The Great American Songbook” med stor kommersiell framgång. 2013 släpptes senaste albumet Time där Stewart återigen framför nyskrivet material.

Så i veckans program blir det en del Rod Stewart-inspelningar och så förstås en massa önskelåtar och annat godis!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Rogers’ Neighbourhood (TV Tema)
 2. Sailing (Rod Stewart)
 3. Sommartrall (Harry Brandelius)
 4. Somethin’ Baby (The Dazzlers)
 5. I’d Rather Go Blind (Rod Stewart)
 6. Välkommen Till Göteborg (Brita Borg)
 7. Po Rom Pom P’On (Liz Kjellson)
 8. Maggie May (Rod Stewart)
 9. Handbags And Gladrags (Rod Stewart)
 10. Tiger Arg (Östen Warnerbring)
 11. En Dörr På Glänt (Gunnar Wiklund)
 12. Tom Trauberts Blues [Waltzing Matilda] (Rod Stewart)
 13. Rör Vid Mig Igen (Sven-Ingvars)
 14. När Det Våras Ibland Bergen (Cacka Israelsson)
 15. Bewitched, Bothered & Bewildered (Rod Stewart & Cher)
 16. Hjalmar Bergström (Owe Thörnqvist)
 17. La Paix Sur Terre (Ein Bißchen Frieden – French Version) (Nicole)
 18. You Are The Only One (Ricky Nelson)
 19. Ole, Ola (Mulher Brasileira) (Rod Stewart & The Scottish World Cup Squad ’78)
 20. I Wanna Do Everything For You (Brook Benton)
 21. Summertime (Sarah Vaughan)
 22. Rosie Romero (Ray Adams)
 23. It Takes Two (Rod Stewart & Tina Turner)
 24. Kung Jesus (Samuelsons)
 25. Make Your Own Kind Of Music (Augustifamiljen & Sarah Klang)
 26. Cha Ba Di Cha Ba Da (Inger Berggren)
 27. Pretty Flamingo (Rod Stewart)
 28. La Paloma (Duvan) (Sven-Olof Sandberg & Gösta Jonssons Orkester)
 29. Your Song (Rod Stewart)
 30. Félicitations (Gilbert Bécaud)