Micke’s SchlagerLager – 900 – 2020-05-14 – Lasse Berghagens 75:e födelsedag!

I går onsdag, 13 maj, fyllde den svenska sångaren och låtskrivaren Lasse Berghagen 75 år!

Berghagen upptäcktes av skivproducenten Curt Pettersson på grammofonbolaget Karusell när han 19 år gammal framträdde på en NTO-fest i Enköping.

Han gav ut sin första skiva 1965. År 1969 skrev han visan om ”Teddybjörnen Fredriksson” som blivit hans ständiga signaturmelodi, samma år gjorde han debut på Svensktoppen med låten ”Gunga Gunga”. De kommande åren kantades av många hits på Svensktoppen bland annat ”En enkel sång om frihet”, ”Hålligång i skogen” och ”Du som vandrar genom livet”. I slutet av 1960-talet samarbetade han ofta med Benny Andersson, tillsammans skrev de låtar som ”Hej clown” och ”Sagan om lilla Sofie”.

1968–1974 spelade han i Kar de Mumma-revyn på Folkan där hans komiska tangocharmör Flirtige Knut blev en favorit. Berghagen överraskade rejält som skådespelare i farserna Sängkammarfars (1979) och Spanska flugan (1981) på Vasan. År 1974 gjorde han sin första krogshow Breda leenden som blev en stor succé på Berns och senare på Kronprinsen i Malmö. Han gjorde en egen musikal på Chinateatern 1985 med titeln Världens galenskap. Han återkom till Chinateatern 2003 när han satte upp Chinarevyn med bland andra Magnus Härenstam och Sissela Kyle. Han gjorde filmdebut i Firmafesten (1972), spelade karatelärare i Dante, akta’re för Hajen (1978) och gestaltade en osympatisk studierektor i Bert – den siste oskulden (1995).

Under 1980-talet var han ordförande i Föreningen Artister Mot Narkotika (FAMN) som turnerade på olika skolor. Berghagen har också gjort karriär i Tyskland där han spelade in flera LP-skivor och medverkade i stora TV-shower. Han har spelat revy i Helsingborg och krogshowat med Hasse Andersson i Hasses lada i Boarp. År 1993 gav han ut diktsamlingen I mina blommiga sandaler. Dikten ”Då knäpper jag mina händer” har tonsatts och finns publicerad i den svenska psalmboken.

Hösten 2010 medverkade Berghagen i underhållningsprogrammet Så mycket bättre i TV4.

Berghagen är aktiv i ordenssällskapet Stallbröderna där Berghagen nått högsta HWH graden. Han är också frimurare och medlem i Svenska Frimurare Orden. Han är även medlem i Stadsbudskåren och är där nr 18.

Berghagen var 1965–1968 gift med Barbro ”Lill-Babs” Svensson och fick med henne dottern Malin Berghagen 1966. Han är sedan 1976 gift med Eva Berghagen (född Strand 1952), och de fick dottern Maria Berghagen Enander 1976.

Berghagen räknas som en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna, inte minst genom sin tid som programledare för Allsång på Skansen (1994–2003). Under den tiden ökade programmets tittarsiffror från sexhundratusen till över två miljoner. Han har även varit programledare för underhållningsserien Strapetz (1971), Positiva Klubben (1984) och Tjocka släkten (1991) tillsammans med Inga Gill. Han har tävlat i Melodifestivalen tre gånger och vann 1975 med låten ”Jennie Jennie”.

Lasse Berghagen har belönats med flera utmärkelser genom årens lopp. Han har fått SKAPs stipendium och folkparkernas pris Tigertassen, tidningen kvällspostens Edvardpris och Lisebergsapplåden för att han gjort Sverige gladare. Han har fått Lennart Hylands TV pris på 100 000 kronor för bästa programledare.

År 2002 erhöll han S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Han fick mottaga Illis quorum meruere labores av åttonde storleken i blått band 2003. År 2004 erhöll Berghagen från Svenska Frimurare Orden och Den Nordiska Första S:t Johannislogen ett stipendium för ”den svenska visans bevarande och utveckling”. Han har erhållit Det Kungliga sällskapet Pro Patrias stora Guldmedalj att bäras runt halsen i blått band. Han har även fått tidningen Lands läsarpris för bästa programledare genom tiderna i TV. Han är med i Guinness Rekordbok som den ende i världen som slagit en golfboll genom tre länder, från Norge över Sverige in i Finland. Detta golfslag skedde vid Treriksröset.

Berghagen har fått privatteatrarnas Guldmasken som medproducent för revyn Chinarevyn på Chinateatern. År 2011 fick Berghagen TV-Kristallen för bästa underhållningsprogram 2010 för TV-programmet Så mycket bättre. Berghagen fick 2011 Lasse Dahlquist-stipendiet ute på Brännö brygga. År 2012 fick Lasse Berghagen poeten Nils Ferlins stipendium Trubadurpriset. Den 19 mars erhöll han Anders Sandrews hedersstipendium för 2013 för uppskattad och respekterad konstnärlig gärning. Det utdelades på Musikaliska på Nybrokajen. År 2014 fick Berghagen av Evert Taube Stiftelsen mottaga Evert Taubes Sjösalapris med motiveringen: ”Genom sina texter, musik och scenframträdande är Lasse vår tids Evert Taube”. I priset ingår ett konstverk av Astri Bergman Taube.

2019 erhöll Berghagen poeten Bo Setterlinds stipendium.

Så i veckans program har vi plockat fram en hel del med inspelningar med Berghagen. Så blir det ju förstås en massa önskelåtar och annat trevligt!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. Taxi (TV Tema)
 2. Stockholm I Mitt Hjärta (Lasse Berghagen & Sveriges Radios Symfoniorkester)
 3. Bimbo (Bibi Johns)
 4. Till Vem, Till Vad (Et Maintenant) (Inger Berggren)
 5. Inte Bara Drömmar (Lasse Berghagen & Sveriges Radios Symfoniorkester)
 6. Det Är Din Da’ I Da’ (Sigge Fürst & Sigurd Ågrens Orkester)
 7. Flirtige Knut (Lasse Berghagen)
 8. Movin’ On Up (Sammy Davis, Jr. & The Mike Curb Congregation)
 9. Då Är Du Aldrig Ensam (Lasse Berghagen)
 10. Jag Står Här På Ett Torg (Le Déserteur) (Lill-Babs)
 11. Ljuva Stunder (Towa Carson)
 12. Hålligång I Skogen (Lasse Berghagen)
 13. Om Kärleken (Inger Berggren)
 14. Rosen Från Novgorod (La Rosa Di Novgorod) (Zarah Leander)
 15. Den Franska Biljetten (Povel Ramel & Hans Halvfranska Band)
 16. Ensammast I Sta’n (Monica Nielsen & Gunnar Lundén-Weldens Orkester)
 17. Vad Gör Än Ett År (Lars Berghagen)
 18. Ge Inga Löften (Annica Risberg)
 19. He’ll Have To Go (Elvis Presley)
 20. Somethin’ Else (Eddie Cochran)
 21. Ding Dong (Lasse Berghagen)
 22. When Sin Stops (Waylon Jennings)
 23. Älskar – Älskar Ej (Anita Lindblom)
 24. Med En Liten Gnutta Flax (With A Little Bit Of Luck) (Stefan Ljungqvist)
 25. Jennie, Jennie [Tyska] (Lasse Berghagen)
 26. Liebling, Ich Könnte Weinen (Alice Babs)
 27. Jag Älskar Dig Ännu (Sven-Erik Magnusson)
 28. Min Kära Lilla Hatshepsut (Lasse Berghagen & Louise Raeder)
 29. Den Första Blomman I Maj (Ulla Billquist)
 30. Du Måste Lära Dig Rock (Rock-Rolf Och Hans Satelliter)
 31. En Kväll I Juni (Lasse Berghagen & Sveriges Radios Symfoniorkester)
 32. Seven Days (Larry Finnegan)