Micke’s SchlagerLager – 622 – 2015-01-15 – Edvard Perssons 127:e Födelsedag!

På lördag är det 127 år sedan Edvard Persson föddes, det firar vi med en kavalkad av hans inspelningar och så en hel massa annat godis förstås!


Carl Edvard Persson, född 17 januari 1888 i S:t Pauli församling i Malmö, död 19 september 1957 (69 år gammal) i Jonstorp i Höganäs kommun och gravsatt på Jonstorps kyrkogård, var en svensk skådespelare och sångare. Han var en av Sveriges mest folkkära filmskådespelare, som i film efter film spelade munter och godmodig skåning.

Persson inledde sin skådespelarbana som tonåring med amatörteater i Malmö Folket hus. Han rymde som 16-åring till Stockholm för att söka in till Dramatiska teaterns elevskola, men fick rådet att istället för att sätta sig i skolbänken göra som den som badar: direkt på huvudet i vattnet. Han var först statist men spelade sedan teater, fars, revy och operetter med kringresande teatersällskap. 1909 mötte han sin blivande första fru Ellen Rosengren. De flyttade tillsammans till Helsingfors och bodde där under sju år. Tillbaka i Malmö började Persson bli alltmer populär inte bara som sångare utan även som skådespelare på Hipp och Friluftsteatern.

Redan under tiden på Hippodromteatern i Malmö på 1920-talet, under ledning av Oscar Winge, spelade han tillsammans med Adolf Jahr in ett par enkla och anspråkslösa stumfilmer. Den första filmrollen fick Persson 1924 i stumfilmen Studenterna på Tröstehult, där handlingen var hämtad från en av de pjäser han hade agerat i på Folkets Hus teater. Sedan följde bland annat På kryss med Blixten från 1927. Hans första ljudfilm var Söderkåkar (1932). 1933 skrev Edvard Persson kontrakt med Europa Film. Den avtalade årslönen var 24 000 kronor. Åren 1933-1956 gjorde Europa Film ett 30-tal filmer med sin vinstmaskin och främsta ansikte utåt i huvudrollen. Han var populär inte bara i Sverige utan även i det tyskockuperade Danmark på grund av sitt lantliga lugn och spridande av gemenskap i orostider. Hans filmer Söder om landsvägen och Kalle på Spången kunde gå på biografer fyra gånger om dagen i mer än ett år. Med stor skicklighet blandade han komiska och sentimentala effekter och sjöng då och då en liten visa med sin förträffliga röst. Söder om landsvägen exporterades till och med till Afrika.

Edvard Persson medverkade 1946 i den första färgfilmen i Sverige, Klockorna i Gamla sta’n.

I augusti 1946 reste Persson med S/S Drottningholm till USA, där han genom sina filmer blivit populär bland svenskamerikanerna. På turnén Jens Månsson i Amerika i Amerikas svenskbygder gav han ett trettiofemtal konserter och resan blev senare uppslag till en ny film.

Edvard Persson spelade in 45 långfilmer, varav sju stumfilmer, samt gjorde 226 insjungningar på 78-varvsskivor. Kända sånger är bland annat ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”, ”Vi klarar oss nog ändå” och ”Jag har bott vid en landsväg”.

Edvard Perssons popularitet avtog kraftigt mot slutet av 1940-talet. År 1950 flyttade han med sin andra fru Mim till Jonstorp i nordvästra Skåne. Hans hälsa blev allt sämre och han fick problem med hjärtat. År 1957 dog han av en hjärnblödning, 69 år gammal, verksam in i det sista.

Informationskälla: Wikipedia


VECKANS MUSIKLISTA

 1. Falcon Crest (TV Tema)
 2. Ja’ Ä’ En Liten Påg Från Skåne (Edvard Persson)
 3. Kära Mor (Harry Brandelius)
 4. En Kvinna Som Du (Uffe Persson)
 5. Min Lilla Hatt (Edvard Persson)
 6. Don’t Destroy Me (Lowell Fulsom)
 7. Kyss Mig Varje Morgon (Inger Berggren)
 8. Vi Klarar Oss Nog Ändå (Edvard Persson)
 9. Laura (Carl Holmberg med Seymour Österwalls Orkester)
 10. Put Your Little Hand In Mine (Leroy Van Dyke)
 11. Abbekåsagåsen Joachim (Edvard Persson)
 12. Tro Lilla Hjärta (Brita Borg)
 13. Skyn Som Grät (Ann-Louise Hanson)
 14. Jag Har Bott Vid En Landsväg (Edvard Persson)
 15. På En Regnig Gata [Svensk] (Nora Brockstedt)
 16. Sega Gubbar (Gunwer Bergkvist)
 17. I Hate Myself (Rocky & The Rocky Fellows)
 18. Det Är Nå’t Mysko (Anita Lindblom)
 19. Lite Hit, Lite Dit (Edvard Persson)
 20. Förlåt Mej [I’m Sorry] (Anita Lindblom)
 21. Guantanamera (Towa Carson)
 22. Lite Grann Från Ovan (Edvard Persson)
 23. Min Idol (Brita Borg & Oscar Rundqvist)
 24. Det Sjunger I Bland Tallarna (Öijwinds)
 25. Du Har Allt (Sven-Ingvars)
 26. Bonnjazz [Johan på Snippen] (Harry Brandelius)
 27. Oj, Oj, Oj, Va’ Hon Va’ Söt (Edvard Persson)
 28. Putti Putti (Jay Epae)
 29. En Av De Många (Bibi Johns)
 30. Kalle På Spången (Edvard Persson)
 31. Brigitte Bardot (Laila Kinnunen)
 32. En Månskenspromenad (Birgitta Bäck & Arne Lamberth)
 33. Timmen Blå (Country Four)
 34. Man Ska Inte Skräpa Ner Uti Naturen (Edvard Persson)
 35. Leva Livet På Lek (Nora Brockstedt)
 36. Sol Över Klara (Edvard Persson)
 37. En Tuff Brud I Lyxförpackning (Lill-Babs)
 38. En Fattig Trubadur (Edvard Persson)
 39. Nya Fågelsången (Britt Damberg)
 40. Alexander’s Ragtime Band (Strängnäs Kulturskolas Storband)