Micke’s SchlagerLager – 630 – 2015-03-12 – Evert Taubes 125:e Födelsedag!

 

Idag skulle en av Sveriges nationalskalder, Evert Taube, fyllt 125 år. Det passar vi på att uppmärksamma med extra många Taube-melodier förutom alla önskelåtar och andra godingar!


Axel Evert Taube, född 12 mars 1890 på Stora Badhusgatan 7 i Göteborg, död 31 januari 1976 i Stockholm, var en svensk författare, kompositör, trubadur, lutspelare och konstnär. Taube var också argentinsk medborgare. Han tillhörde en obetitlad gren av adliga ätten Taube.

Taubes samlade bidrag får honom att räknas som en av Sveriges nationalskalder. Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar. Men det är för visorna, sammanlagt över 200, han är mest känd. Hans prosa omfattar bland annat reseskildringar och romaner.

Taube gifte sig den 14 januari 1925 i Sankt Jakobs kyrka i Stockholm med konstnären Astri Bergman. Makarna Taube vilar på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm, mitt emot Lasse Lucidors minnessten. År 1960 hade Astri Taube skulpterat en byst av Evert, som gjuten på en pelare blev hans gravsten. Han hade uttryckligen sagt att han ville ha det så.

Evert Taube kommer att finnas som motiv på den svenska 50-kronorssedeln från och med 2015.

Taubes visor har till viss del ett återkommande persongalleri. De två vanligaste figurerna är sjömannen och äventyraren Fritiof Andersson och Sjösalabon och barnafadern Rönnerdahl, vilka bägge ofta antas vara Taubes alter egon. Därutöver finns många andra personer i Taube-visor som baseras på människor han mött i verkliga livet. Utöver sina egna visor gjorde Taube en insats i visans tjänst när han 1936 grundade Samfundet Visans vänner tillsammans med skeppsredare Sven Salén och borgmästare Gunnar Fant.

Under krigsåren 1942-45 bodde Taube i perioder på Ängön i Bohuslän. Vistelsen hade rekommenderats av hans läkare, professor Ernst Salén – bror till Taubes gode vän Sven Salén – för att komma ifrån det ”bohemiska livet” i staden. Han bodde hos familjen Hulda och Anders Johansson i ett gavelrum på vinden, och producerade här bland annat hela boken Ballader i Bohuslän med visor som Maj på Malö (om Maj Strömberg), Vals på Ängön, Brudvals i Bohuslän samt Huldas Karin (1943), dottern i huset. På ön fanns även ”Handelsman Flink”, som egentligen hette Gustaf Johansson och som förekommer i flera visor och dikter.

Evert Taube bodde sommaren 1954 i ”ett hönshus” på Otterö utanför Grebbestad i Tanums kommun. Under vistelsen på Otterö skrev Taube bland annat En solig morgon och Så länge skutan kan gå. Vistelsen på Otterö avsatte även en brevväxling med öbon Siv Sjöstrand. Breven överlämnades sommaren 2007 till Evert Taubes arkiv vid Göteborgs universitetsbibliotek.

 Information från: Wikipedia


VECKANS MUSIKLISTA

 1. Doctor In The House [Bond Street Parade] (TV Tema)
 2. Fritiof Och Carmencita [Tango I Samborombom] (Evert Taube)
 3. Jag Är Så Trött På Allt Det Här [Live] (Mona Grain)
 4. Samma Som Mig (Ann-Louise Hanson)
 5. Serenaden I Prästgatan (Evert Taube)
 6. Are You Lonely (For My Baby) (Nighthawks)
 7. En Brud Utan Karl (Simon Brehm)
 8. Min Älskling (Evert Taube med Sven Arefeldts Orkester)
 9. Sjöman (Towa Carson)
 10. Tom Dooley (Tosse Bark)
 11. Stockholmsmelodi (Evert Taube)
 12. Var Det Kanske Kärlek? (Sven-Ingvars)
 13. Pierina (Anders Börje)
 14. Dä’ Få Kvällar Som Showkvällar – Månens Lullaby (Ulla Sallert)
 15. Calle Schewens Vals (Evert Taube)
 16. Kärleksgasen (Siw Malmkvist)
 17. I Saw You (Carol Slade)
 18. Sjösala Vals (Evert Taube)
 19. Ivar [Svensk] (Nora Brockstedt)
 20. Och Vinden Ger Svar (Lars Lönndahl)
 21. Jag Har Mitt Hjärta I Paris (Bibi Johns)
 22. Flickan I Havanna (Evert Taube)
 23. Botten Upp (Jan Malmsjö)
 24. Aldrig Ska Jag Sluta Älska Dig (Helen Sjöholm)
 25. More Than Words Can Tell (Don Stewart & The Fendermen)
 26. Jean (Lars Lönndahl)
 27. Fattig Bonddräng (Ulla-Bella)
 28. Invitation Till Guatemala (Brita Borg & Evert Taube)
 29. Rosor (Gunnar Wiklund)
 30. Linnéa [En Titt I Sjömanskistan] [Jag Har Skrivit Till Min Flicka] (Evert Taube)
 31. Snälla Per (Sven-Gösta Jonsson)
 32. Dina Tårar Biter Inte På Mig (Cacka Israelsson)
 33. Frusen Flicka (Barbro Hörberg)
 34. Albertina (Evert Taube)
 35. Let The Four Winds Blow (Fats Domino)
 36. Brevet Från Lillan (Evert Taube med Sven Arefeldts Orkester)
 37. Viktoria, Viktoria (Det Här Var En Tråkig Historia) (Stig Olin)
 38. Ballade Pour Adeleine (Lars Roos)