Micke’s SchlagerLager – 754 – 2017-07-27 – Loa Falkmans 70:e Födelsedag!

I måndags, 24 juli, fyllde den svenska sångaren, skådespelaren och artisten Carl Johan ”Loa” Falkman 70 år.

Som barn uttalade han sitt namn ”Carl Loa” och därmed fick han sitt smeknamn Loa.

Efter studier bland annat på Operahögskolan i Stockholm debuterade Falkman på Kungliga Operan 1973 som Ferdinand i Tintomara av Lars Johan Werle. Han har vid samma scen senare kommit att göra flera av de stora barytonrollerna i operarepertoaren, bland annat som Papageno i Trollflöjten, titelrollen i Don Giovanni, Figaro i Barberaren i Sevilla och titelrollen i Eugen Onegin.

Sitt internationella genombrott fick Falkman i Paris som Escamillo i Carmen. Han har varit engagerad i stora roller vid flera europeiska operahus. På svenska scener gjorde han under 1990-talet flera uppmärksammade rollprestationer inom opera, operett och musikal, bland de förstnämnda titelrollen i Rigoletto i Malmö, bland de sistnämnda professor Higgins i My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm. Han har även spelat revy med Lasse Berghagen på Chinateatern.

Falkman är även skådespelare, utbildad vid Calle Flygare Teaterskola. Han har haft ledande roller i flera svenska filmer och tv-serier sedan mitten av 1980-talet. Goda exempel är hans insatser i Susanne Biers film Pensionat Oskar och i tv-filmen Dödsklockan, samt tv-serierna Cleo, Kommissionen och Nisse Hults historiska snedsteg.

Utöver detta har han även haft en karriär inom populärmusiken. Han kom på sista plats i Melodifestivalen 1990 med låten ”Symfonin”, som blev något av en kulthit. Han har sedermera gjort de två albumen Symfonin och Det vackraste (den senare med Jeanette Köhn och Christer Nerfont). På detta område är Falkmans insatser omstridda.

På senare år har Falkman setts som statsminister Rolf G. Johansson i Kommissionen och medverkat i komediserien Nisse Hults historiska snedsteg. Här bör även nämnas rollen som Julius i filmen 7 miljonärer och partiledaren Theo Rosen i TV4-serien Ett gott parti.

Sedan 2012 är Falkman programledare för frågesporten Bit för bit med Loa, som sänds varje sommar i Sveriges radio P2. Säsongen 2012–13 hade han rollerna Albin/Zaza mot Sven Nordin i rollen som George i musikalen La cage aux folles på Oscarsteatern i Stockholm. De fick båda Tidskriften OPERA:s Musikalpris för 2012 för sina rollprestationer. Nyårsaftonen 2014 läste Falkman Tennysons Nyårsklockan på Skansen i Stockholm efter Jan Malmsjö, som avsagt sig uppdraget.

Sedan 2015 spelar han Stig i Icas reklamfilmer.

Vi uppmärksammar detta med att blanda in en hel del Loa-inspelningar i veckans program förutom alla önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

 1. The Carol Burnett Show (TV Tema)
 2. Symfonin (Loa Falkman)
 3. Du-Valsen (Lille Gerhard)
 4. I Nästa Stad (Sven-Ingvars)
 5. Serenaden I Prästgatan (Loa Falkman, Björn Skifs & Måns Zelmerlöw)
 6. San Francisco (Sätt Ett Band Av Blommor I Ditt Hår) (Mats Olin)
 7. You’re Having The Last Dance With Me (Billy Fury)
 8. New York! New York! (Loa Falkman & Malmö Fire Brigade Big Band)
 9. Pang Pang (Anita Lindblom)
 10. I En Röd Liten Stuga (East End Jazzmen)
 11. I’ve Got You Under My Skin (Loa Falkman & Malmö Fire Brigade Big Band)
 12. Näcken (Owe Thörnqvist)
 13. O-O-O-O Peter (Marie Dieke (som Ria Solar))
 14. Alla Andra Får Varann (Östen Warnerbring)
 15. Som Stormen River Upp Ett Hav (Jeanette Köhn & Loa Falkman)
 16. See You Later, Alligator (Bobby Charles)
 17. En Glad Blues (Ur ”Ta Av Dej Skorna!” (1965-66)) (Ingalill Nilsson)
 18. Flickor Bak I Bilen (Bob Ellis)
 19. När Vi Rör Varann [Sometimes When We Touch] (Loa Falkman)
 20. Lykkeliten (Gunwer Bergqvist=
 21. Amour On T’aime (Arlette Zola)
 22. Lika Kär Som Jag (Towa Carson)
 23. Mattinata (Carl Johan Falkman & Mats Olssons Orkester)
 24. Jag Vet Ett Litet Hotell (Inger Berggren)
 25. Marianne (Hootenanny Singers)
 26. En Kväll I Somrars (Östen Warnerbring)
 27. Toréador, En Garde (Loa Falkman)
 28. Såna Små Ting (Jan Malmsjö)
 29. Den Vackra Tvätterskan (Nora Brockstedt med Egil Monn Iversens Orkester)
 30. Sjösalavals (Loa Falkman)
 31. Under Ekars Djupa Grönska (Lars Lönndahl)
 32. Som En Sommarvind (Tommys)
 33. My Way (Loa Falkman & Malmö Fire Brigade Big Band)
 34. The Flintstones [End Title] (TV Tema)