Micke’s SchlagerLager – 757 – 2017-08-17 – Martin Ljungs 100:e Födelsedag!

I tisdags, 15 augusti, var det 100 år sedan den svenska komikern och skådespelaren Martin Ljung föddes.

Martin Ljung var en originell komiker som började sin yrkesbana som smedhalva hos SJ hemma i Norrbotten. Han tillhörde kärntruppen i Povel Ramels Knäppupp-produktioner. Samarbetet med Ramel började med att Ljung med sin karakteristiska basröst imiterade en biograforgel i radioprogrammet Frukostklubben 1947. I den allra första Knäppupp-revyn Akta huvet (1952) gjorde han succé som hypokondrikern Viking. Flera av Ljungs monologer och oneliners har blivit självklara klassiker inom svensk humor. Hit hör Fingal Olsson, 55:an Olga, Rock-Fnykis, Ester och Skojten. En annan populär sketch med Ljung var Guben i låddan, med Hans Alfredson.

I mitten av 1960-talet hade Martin Ljung huvudrollen i den svenska versionen av radioföljetongen Dickie Dick Dickens.

Han var med i flera av Knäppupps filmproduktioner, bland andra I rök och dans, Ratataa och Den store amatören. Han spelade farlig sjörövare (Jocke med kniven) i Pippi Långstrump på de sju haven (1970) och var med i Per Oscarssons film Sverige åt svenskarna (1980). Filmdebuten skedde emellertid redan 1947 i Nils Poppes Tappa inte sugen. Han samarbetade ofta med Hasse och Tage, bland annat i Spader, Madame! på Oscars 1969, filmen Äppelkriget (1971) och revyn Glaset i örat på Berns 1973. 1973 spelade han också revy hos Hagge Geigert i Göteborg. 1979 och 1980 spelade han komedi mot Inga Gill på Nya Teatern i Göteborg, bland annat i Plaza Suite av Neil Simon. Han gjorde även rollen som Farbror Frippe i barnprogrammet Farbror Frippes skafferi 1976.

Martin Ljung bevisade ofta att man med små medel kunde göra en biroll till en huvudroll, exempelvis när han spelade betjänten i Charleys Tant (1977), ficktjuven i Rampfeber (1983) och moralisten i Gamle Adam (1984), samtliga på Vasan i Stockholm. Han medverkade i musikalen Spök (1981) och i Skål på Maximteatern 1985. I början av 1990-talet gjorde Martin Ljung karriär som ståuppkomiker med nyskrivet material som blandades med klassiker som Fingal Olsson och Ester.

Den här veckan blandar vi upp sånger och komiska inslag med Martin Ljung med så mycket önskelåtar vi bara hinner med!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Kojak (TV Tema)

2.       Svarta Malin (Martin Ljung)

3.       En Tidig Sommarmorgon (Sven-Ingvars)

4.       Perhaps, Perhaps, Perhaps (Quizas, Quizas, Quizas) (Doris Day)

5.       Balladen Om Bränningehus (Martin Ljung)

6.       Gå I Kloster Brita [Pop-Nunnan] (Brita Borg)

7.       En Ansökan Om Att Få Finnas (Martin Ljung & Tage Danielsson)

8.       En Fattig Femma (Playboys)

9.       Jasså [Fnissversion] (Martin Ljung & Brita Borg)

10.   Låt Honom Gå (Lill-Babs)

11.   Rosendrömmar (Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst))

12.   Arvid (Siw Malmkvist)

13.   En Man Med Mikrofon (A Man With A Microphone) (Lena Hansson)

14.   Brottarlång Tango (Martin Ljung)

15.   Bad Investment Blues (The Unkool Hillbillies)

16.   Bel Ami (Karin Juel & Waldimirs Orkester)

17.   Ester (Martin Ljung)

18.   Tänker Du, Att Jag Förlorader Är (Anita Lindblom)

19.   Rosen och vinden (Sven-Ingvars)

20.   Hjalmar Bergström (Owe Thörnqvist med Skanör & Falsterbos Orkesterförening)

21.   Du Är Söt Fast Du Är Sur (Tosse Bark)

22.   Paloma Blanca (Agneta Munther)

23.   Ett Rent Undantag (Martin Ljung)

24.   Sommaren Det Hände (Anna-Lena Löfgren)

25.   Byfånen (Martin Ljung)

26.   Hällebäckslåten (Ulla-Bella)

27.   I Portofino (Gunnar Wiklund)

28.   Rock-Fnykis (Inkl. ”Lingonben”) (Martin Ljung)