Micke’s SchlagerLager – 760 – 2017-09-07 – Patsy Clines 85:e Födelsedag!

I morgon, fredag 8 september, är det 85 år sedan den amerikanska countrysångerskan Patsy Cline föddes.

Patsy Cline var mycket musikaliskt begåvad och började spela piano när hon var åtta år gammal. Hon var också en mycket duktig steppdansös. 1947, som sextonåring, fick hon en inbjudan av Wally Fowler vid Grand Ole Opry och reste till Nashville, Tennessee för att provsjunga för några skivbolag, men ansåg själv att hon var för ung, och återvände hem till Virginia.

Hon fortsatte att sjunga på barer och tredje klassens nattklubbar, så kallade honky tonks, i sina hemtrakter; hennes röst berörde alla som hörde henne och folk uppmanade henne att satsa på en karriär som sångerska. I januari 1957 deltog hon i det populära TV-programmet ”Arthur Godfrey Talent Scout”. Hon gjorde sin egen version av Walking After Midnight och det blev en jättesuccé – skivbolaget Decca utgav strax efter programmet en skivinspelning som på kort tid hade sålt mer än en miljon exemplar. Hon tvekade att fortsätta som artist, men uppmuntrades av Elvis Presleys bakgrundsgrupp, The Jordanaires och de erbjöd sig att ställa upp som bakgrundssångare.

Hon fick sedan flera andra stora hits, såsom I Fall To Pieces, You’re Stronger Than Me, Your Cheatin’ Heart, Crazy Arms, Won’t You Please Come On Home och Sweets Dreams. Hennes allra största hit är utan tvekan countryklassikern Crazy, som skrevs av en man som då kämpade sig upp inom musikindustrin, nämligen Willie Nelson. Hon tvingades mot sin vilja sjunga in denna låt, då hon inte alls gillade den, men den har idag på sitt sätt blivit hennes ”signaturmelodi”.

1961 råkade hon ut för en bilolycka och blev svårt skadad, hon kastades ut genom vindrutan och det betraktades som ett under att hon överlevde. Efter olyckan hade hon ett stort ärr i pannan. Trots trafikolyckan och två graviditeter fortsatte hon att uppträda och hade ett mycket hårt program – två av tre lördagar per månad var hon inbokad vid Grand Ole Opry i Nashville, och oavsett var i USA hon befann sig var hon tvungen att infinna sig i Nashville kl. 19.00 på lördagkvällarna. Därför hyrde hon ett privatplan som flögs av hennes manager, Randy Hughes.

Den 3 mars 1963 uppträdde hon i en konsert i Kansas City, Kansas som var tillägnad änkan efter en känd discjockey i Kansas. Bland de andra artisterna återfanns Hawkshaw Hawkins, Billy Walker och Cowboy Copas. Samtliga, utom Billy Walker, valde att flyga tillbaka till Nashville i Hughes plan två dagar senare. De kom till Dyersburg i Tennessee, där de tankade planet. Strax efter avfärden från Dyersburg, i dåligt väder, havererade flygplanet i ett skogsområde. Samtliga ombord omkom.

Så i veckans program spelar vi en hel hög med Patsy Cline-låtar blandat med önskelåtar.

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Flying Doctors (TV Tema)

2.       Crazy (Patsy Cline)

3.       Elmer – Nån’ting I Hästväg (Kurre Falk)

4.       He Gave Me A Kiss (Git Skiöld)

5.       She’s Got You (Patsy Cline)

6.       African Waltz (Östen Warnerbring)

7.       Glada Musikanter (Brita Borg)

8.       Walkin’ After Midnight (Patsy Cline)

9.       Ring-A-Ding (Bertil Englund)

10.   Tinge Linge Ling (Schytts)

11.   San Antonio Rose (Patsy Cline & The Jordanaires)

12.   Civilization (Bongo, Bongo, Bongo) (Sven-Ingvars)

13.   Hush (Joe South)

14.   Three Cigarettes In An Ashtray (Patsy Cline)

15.   Summer Sun (The Beathovens)

16.   Vill Aldrig Mer Bli Kär Igen (Wenche Myhre)

17.   Anne-Marie (Sven-Ingvars)

18.   A Fool Such As I (Svenne Hedlund)

19.   Seven Lonely Days (Patsy Cline & The Jordanaires)

20.   Chella Llà (Bibi Nyström)

21.   Slit Och Släng (Ur ”Nyhetsmorgon” 2017-05-10) (Wizex & Tony Irving)

22.   Jag Älskar Dig Ännu (Sven-Erik Magnusson)

23.   I Fall To Pieces (Patsy Cline)

24.   Slå På Stort (Ann-Louise Hanson)

25.   Buona Notte Bambino (Anita Olows)

26.   Glömma Dej Det Kan Jag Ej (Ann-Kristin Hedmark)

27.   Heartaches (Patsy Cline)

28.   September In The Rain (Doris Day)

29.   You Can Get Him – Frankenstein (The Castle Kings)

30.   Ordning På Torpet (Mona Grain)

31.   Sweet Dreams (Of You) (Patsy Cline)

32.   En Högsommarnatt (Sven-Ingvars)

33.   Hej Svejs Du Sol (Barbro Skinnar)

34.   En Valsfan (Per Myrberg & Margaretha Krook)

35.   South Of The Border (Down Mexico Way) (Patsy Cline & The Jordanaires)

36.   Police Academy [Short] (Film Tema)