Micke’s SchlagerLager – 774 – 2017-12-14 – Anita Lindbloms 80:e födelsedag!

Idag, torsdag 14 december, fyller sångerskan Anita Lindblom 80 år!

Anita Lindblom utövade balett innan hon slog igenom med sin musikkarriär. Hon var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet. 1957 slog hon igenom i Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Anita Lindblom var en mångsidig artist som passade i revysammanhang och spelade bland annat hos Hagge Geigert i Uddevalla och hos Kar de Mumma på Folkan.

Anita Lindblom skivdebuterade redan 1956 med singeln Ljuva ungkarlstid/En hemvävd stillsam tös på skivmärket Polydor. Det skulle dock dröja fem år innan hon fick sin första skivframgång. Då hade hon gått över till skivbolaget Karusell och första skivan där var en svensk version av Edith Piafs världshit Milord. Lindbloms inspelning hamnade som bäst på 17:e plats på branschtidningen Show Business försäljningslista. Ytterligare en av hennes skivor på Karusell nådde lika högt – Det har stjärnorna sagt – i februari 1961. Efter ytterligare några skivor på Karusell gick hon över till skivbolaget Fontana.

I oktober 1961 spelade hon in Sånt är livet med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk cover på Roy Hamiltons You Can Have Her från samma år. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till melodin av Bill Cook, som var Roy Hamiltons manager. Det blev en grammofonhistorisk succé – etta i flera veckor på branschtidningen Show Business försäljningslista.. Den låg också etta på Tio i Topp i fyra veckor. Låten har blivit framröstad i en omröstning bland radiolyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna. Hennes tyska version Laß die Liebe aus dem Spiel (inspelad i februari 1962) blev en framgång, som bäst nr 13 på den tyska försäljningslistan. Året därpå fick hon en ny tysk hit med Cigarettes, som nådde som bäst 17:e plats. I Tyskland släpptes tio singelskivor med Anita Lindblom, den sista 1968 – en tysk version av den italienska sångerskan Patti Pravos stora hit La Bambola, men det var Patti Pravos originalversion som tog sin in på den tyska försäljningslistan.

I Sverige hade Anita Lindblom hade också stora framgångar med Balladen om den blå baskern (1966), Minns du den sången (1967), Kring de små husen i gränderna vid hamnen (1968), Ja det var då… (1968), Säg ja, Cherie (1969) och En dans på rosor (1971).

Lindblom upplevde ett stormigt äktenskap med boxaren Bo Högberg, blev skönstaxerad och flydde från Sverige i slutet av 1960-talet. Hon återkom till Sverige på 1970-talet då hon spelade in filmen Rännstensungar och gjorde en krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Under en period levde hon tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström.

Lindblom drog sig tillbaka från rampljuset i början av 1980-talet och kände sig förföljd av media efter skriverierna om sina skatteskulder, romanser och sammanbrott. Hon har fått upprepade erbjudanden att göra comeback, men har tackat nej. Hon är sedan länge bosatt en bit sydväst om Cannes i Frankrike och har inte besökt Sverige på många år. Hon tänkte flytta vidare till USA och starta en ny karriär där, men när hennes bohag demolerades i flytten blev hon kvar i Frankrike.

Så förutom en massa trevliga inspelningar med Anita Lindblom så spelar vi som vanligt en hel hög med önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Herkules Jonssons Storverk (TV Tema)

2.       Sånt Är Livet (Anita Lindblom)

3.       Santa Lucia (Tommy Jacobson)

4.       Att Man Aldrig Blir Stor (Siw Malmkvist)

5.       Vilken Ljuv Sommarlek (Summer Nights) (Anita Lindblom & Hans Edler)

6.       Det Blåser En Vind (Östen Warnerbring)

7.       On My Mind (Mike Berry & The Innocents)

8.       Varför Kom Det Ingen Higgins In I Mitt Liv (Anita Lindblom)

9.       Mulliga Maj (Svante Thuresson)

10.   Tusen Och En Natt (Gunnar Wiklund)

11.   Minns Du Den Sången (Anita Lindblom)

12.   The Alley Cat Song (Gals & Pals)

13.   Mister Kelly (Monica Zetterlund)

14.   Låt Allting Ha Sin Gång (Anita Lindblom)

15.   Pappas Lilla Hemlighet (Nacka Skoglund)

16.   Här Låg Rosornas Gård (Lily Berglund)

17.   Du Kom Hem (Siw Malmkvist)

18.   Solig Morgon (Evert Taube)

19.   Det Är Den Stora, Stora, Stora, Stora Kärleken (Anita Lindblom)

20.   Tipi Tii (Jan Høiland)

21.   Hallå (Om Jag Ringer Dig) (Vikingarna)

22.   Tror Du Mej (Lily Berglund)

23.   Mosters Gitarr (Thory Bernhards & The Customs)

24.   Møllerens Irene (Inger Jacobsen med Robert Normann’s Kvintett)

25.   Madrid (Anita Lindblom)

26.   Det Fanns En Tid Då Man Köpte Rosor (Gösta ’Snoddas’ Nordgren)

27.   Bara Det Blir Vår Igen [Where The Blue And Lonely Go] (Marianne Kock)

28.  Vi Möts Igen (Anna-Lena Löfgren)

29.   En Hemvävd Stillsam Tös (Anita Lindblom)

30.   Kommer – Kommer Ej (Yvonne Norrman)

31.   Massor Av Kärlek (Britt Damberg)

32.   Black Soul Choir (16 Horsepower)

33.   Små Små Bubblor (Anita Lindblom)

34.   Nu Tändas Åter Ljusen I Vår Lilla Stad (Gunnar Wiklund)

35.   Santa Lucia (Anita Lindblom)

36.   Lasse Dahlquist-Melodier 3 (Här Dansar Kustens Glada Kavaljerer – Måne, Du Gamle Vän – Oh Boy, Oh Boy, Oh Boy) (Underhållningsorkestern Sveriges Radio (Dir: Åke Jelving))