Micke’s SchlagerLager – 779 – 2018-01-18 – Edvard Perssons 130:e födelsedag!

Igår den 17 januari var det 130 år sedan sångaren och skådespelaren Edvard Persson föddes (*1888-01-17 – †1957-09-19). 

Persson inledde sin skådespelarbana som tonåring med amatörteater i Malmö Folket hus. Han rymde som 16-åring till Stockholm för att söka in till Dramatiska teaterns elevskola, men fick rådet att istället för att sätta sig i skolbänken göra som den som badar: direkt på huvudet i vattnet. Han var först statist men spelade sedan teater, fars, revy och operetter med kringresande teatersällskap. 1909 mötte han sin blivande första fru Ellen Rosengren. De flyttade tillsammans till Helsingfors och bodde där under sju år. Tillbaka i Malmö började Persson bli alltmer populär inte bara som sångare utan även som skådespelare på Hipp och Friluftsteatern.

Redan under tiden på Hippodromteatern i Malmö på 1920-talet, under ledning av Oscar Winge, spelade han tillsammans med Adolf Jahr in ett par enkla och anspråkslösa stumfilmer. Den första filmrollen fick Persson 1924 i stumfilmen Studenterna på Tröstehult, där handlingen var hämtad från en av de pjäser han hade agerat i på Folkets Hus teater. Sedan följde bland annat På kryss med Blixten från 1927. Hans första ljudfilm var Söderkåkar (1932). 1933 skrev Edvard Persson kontrakt med Europa Film. Den avtalade årslönen var 24 000 kronor. Åren 1933-1956 gjorde Europa Film ett 30-tal filmer med sin vinstmaskin och främsta ansikte utåt i huvudrollen. Han var populär inte bara i Sverige utan även i det tyskockuperade Danmark på grund av sitt lantliga lugn och spridande av gemenskap i orostider. Hans filmer Söder om landsvägen och Kalle på Spången kunde gå på biografer fyra gånger om dagen i mer än ett år. Med stor skicklighet blandade han komiska och sentimentala effekter och sjöng då och då en liten visa med sin förträffliga röst. Söder om landsvägen exporterades till och med till Afrika.

Edvard Persson medverkade 1946 i den första färgfilmen i Sverige, Klockorna i Gamla sta’n.

I augusti 1946 reste Persson med S/S Drottningholm till USA, där han genom sina filmer blivit populär bland svenskamerikanerna. På turnén Jens Månsson i Amerika i Amerikas svenskbygder gav han ett trettiofemtal konserter och resan blev senare uppslag till en ny film.

Edvard Persson spelade in 45 långfilmer, varav sju stumfilmer, samt gjorde 226 insjungningar på 78-varvsskivor. Kända sånger är bland annat ”Jag är en liten gåsapåg från Skåne”, ”Vi klarar oss nog ändå” och ”Jag har bott vid en landsväg”.

Edvard Perssons popularitet avtog kraftigt mot slutet av 1940-talet. År 1950 flyttade han med sin andra fru Mim till Jonstorp i nordvästra Skåne. Hans hälsa blev allt sämre och han fick problem med hjärtat. År 1957 dog han av en hjärnblödning, 69 år gammal, verksam in i det sista.

Så förutom en massa Edvard Persson-låtar spelar vi även en hel del önskelåtar.

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Här Är Ditt Liv (TV Tema)

2.       Ja’ Ä’ En Liten Påg Från Skåne (Edvard Persson & Rünos Orkester)

3.       Har Du Sett Landet Om Sommaren (Östen Warnerbring)

4.       Yes, I’ve Come Back (Redd Stewart)

5.       Lite Grann Från Ovan (Edvard Persson)

6.       Mi Scusi, Mi Scusi Signor (Siw Malmkvist)

7.       Emma Och Kunigunda (Lennart ”Nacka” Skoglund)

8.       Klockorna I Gamla Stan (Edvard Persson)

9.       Vad Är Väl En Sommar (Brita Borg)

10.   Råd Till Dig – Och Mig (Sven-Ingvars)

11.   Gamla Stan (Edvard Persson)

12.   Snögubben Froste (Monika Lind)

13.   Mamma Och Pappa Dansa Tango (Renée Agén)

14.   Där Jag Lekte Som Barn (Edvard Persson)

15.   Who’s Knocking (Daniel Norgren)

16.   Känn Dej Lite’ Happy (Billy Bayou) (Gunnar Wiklund)

17.   No No Amigo [Tysk] (Anita Lindblom)

18.   Albumet (Mona Grain)

19.   Jag Har Bott Vid En Landsväg (Edvard Persson)

20.   Little Linda (Mike Anthony)

21.   Povel Ramel (Bo Maniette)

22.   Gamla Älskade Barn (Barbro Hörberg)

23.   Jahnsons Frestelse (Edvard Persson)

24.   Här Sitter Jag I Värmen (Grynet Molvig)

25.   Jag Spar Alla Brev Du Skriver (Ulla-Bi)

26.   Tre Trallande Jäntor (Gunnel Eklund)

27.   Kalle På Spången (Edvard Persson)

28.   Milord (Ulla-Bella)

29.   Det Är Kärleken (Lill-Babs)

30.   Shake Hands (Boris)

31.   Sol Över Klara (Edvard Persson)

32.   Följ Mej Bortåt Vägen (Brita Borg)

33.   En Fattig Trubadur (Edvard Persson)

34.   Bonnjazz (Johan På Snippen) – Ska Vi Dansa Polka Eller Kanske Vals – Trolljazzen (Hasse Tellemar & Gastarna)