Micke’s SchlagerLager – 780 – 2018-01-25 – Hasse Anderssons 70:e födelsedag!

På söndag 28 januari fyller sångaren Hasse Andersson 70 år!

Första gången Andersson stod på en scen var som åttaåring i skolan i Malmö då han spelade gitarr och sjöng Cliff Richards ”Living Doll” på hemmagjord engelska. Senare blev det spelningar på skoldanser och fester. Som 15-åring sjöng han på Kiviks marknad där han dagligen, mellan förmiddag och midnatt, gjorde framträdanden. Han vågade först inte satsa fullt ut på musiken, han gick i stället i sin fars fotspår och blev plåtslagarlärling på Eslövs Rostfria. Senare omskolade han sig till särskollärare och arbetade även inom vården.

Han flyttade till byn Kvinnaböske 1970 och bildade tillsammans med några kompisar Kvinnaböske Band. Han gav ut sin första LP-skiva Du ska inte kasta sten 1980. Hans andra LP som bland annat innehöll ”Skomagare Anton” gjorde honom riksbekant; låten spelades in i flera olika versioner och såldes i 500 000 exemplar. Han sjöng country på skånska och en recensent döpte hans musik till ”Skåntry”.

Det var först 1982 som han slog igenom på allvar med melodin ”Änglahund”. Den närmaste tiden satte Andersson publikrekord var än han framträdde. Bland andra kända sånger märks ”Höstens sista blomma”, ”Marknadsvarité”, ”En rynkig gammal fru” och ”Dans på Vejby ängar”.

Under 1980-talet gjorde Andersson flera egna TV-serier, bland annat Hasse och hans vänner som utspelade sig i en lada. Scenografin var så verklighetstrogen att folk trodde att ladan fanns i verkligheten, men det var en studioproduktion. 1991 blev ladan verklighet, då han startade showkrogen Hasses Lada i Boarp som han drev fram till 2002.

Tillsammans med sin hustru Monica Forsberg har han spelat barnteater, bland annat rollen som den stora busiga isbjörnen Isak i musikalen Svingelskogen som turnerat i folkparkerna under 14 somrar. Han har även medverkat i Hälsingborgsrevyn och spelat hos Peter Flack i Örebro. 2001 och 2004–2005 medverkade Andersson hos Kent Nilsson i Arlövsrevyn. De senaste åren har han spelat sommarfars i Knutsbol. 2007 gjorde han en jubileumsturné med namnet 25 år i änglahundens spår.

Andersson var under en rad år bosatt i Degerfors i Värmland och blev 2003 utsedd till Filipstads ambassadör. År 2011 flyttade han dock tillbaka till Skåne. Han är bosatt i Båstad.

2015 deltog han i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2015 med låten ”Guld och gröna skogar”. Låten tog sig från andra chansen till final den 7 mars. I finalen kom låten fyra efter att telefon- och juryrösterna räknats ihop.

Så i veckans program blir det mycket skånskt och massor av önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Café Norrköping Signatur [Kort] (TV Tema – Fredagsbandet)

2.       Änglahund (Hasse Andersson)

3.       Amore Mio! (Barbro Skinnar)

4.       Flickan På Vägen (Margareta Kjellberg)

5.       Psalm 355 (Till Kalle) (Blott En Dag) (Hasse Andersson, Kvinnaböske Band & Göteborgs Domkyrkas Gosskör)

6.       Bondbröllop (Ulla-Bella)

7.       Mina Allra Bästa Minnen (Hasse Andersson)

8.       Elementarande (Gunnel Eklund)

9.       Guld Och Gröna Skogar (Hasse Andersson)

10.   Po Rom Pom Po’n (Sven-Ingvars)

11.   Hooked On You (Blueass Blues Band)

12.   Jag Har Bott Vid En Landsväg (Hasse Andersson & Kvinnaböske Band)

13.   One Of The Lonely (Doug Lycett)

14.   I’m A Lonely Little Petunia (Arthur Godfrey)

15.   Peggy Sue (Annica Risberg)

16.   Högt Över Havet (Arja Saijonmaa)

17.   North To Alaska (Hasse Andersson)

18.   En Kvinna Som Du (Uffe Persson)

19.   Kisses Of Fire (ABBA)

20.   Flicka Från Backafall (Östen Warnerbring)

21.   Käre John (Hasse Andersson & Siw Malmkvist)

22.   Det Låter Som Musik I Mina Öron (Lil Malmkvist)

23.   Fästeman Och Möa (Siw Malmkvist, Lars Lönndahl & Bo ”Knaggen” Källqvist)

24.   Min Idol (Brita Borg & Oscar Rundqvist)

25.   Skomagare Anton (Hasse Andersson)

26.   Flickan På Ingarö Strand (Sven-Olof Sandberg)

27.   A Fool In Love (Moe Maharrey)

28.   Då Lyser En Sol (Stefan Rüdén)

29.   Arrendatorns Klagan (Hasse Andersson & Kvinnaböske Band)

30.   I Tid Och Rum (Siw Malmkvist)

31.   Nattradion (Hasse Andersson)

32.   Din Vår Är Min Vår Och Alla Vackra Flickors Vår – De’ Ä’ Grabben Med Chokla’ I – Bättre Och Bättre Dag För Dag (Hasse Tellemar & Gastarna)