Micke’s SchlagerLager – 790 – 2018-04-05 – Peter Harrysons 70:e födelsedag!

I måndags, 2 april, fyllde sångaren, skådespelaren och programledaren Peter Harryson 70 år!

Peter Harryson är son till skådespelaren John Harryson och Ulla-Britt Dahl. Han började spela teater i de yngre tonåren. När han var sexton år gammal fick han anställning vid Göteborgs stadsteater som scenarbetare. Han kom in på Dramatens elevskola 1967 och efter tre års studier fick han fast anställning på Dramaten. 1974 valde han att lämna nationalscenen och bli frilans. Det blev några år på Folkan där Harryson fick demonstrera sin komiska talang i Kar de Mumma-revyn. Han spelade en av sopåkarna i My Fair Lady på Oscarsteatern 1977 och medverkade i operetten Csardasfurstinnan på samma scen 1981. I början av 80-talet var han anställd vid Uppsala Stadsteater.

Harryson blev välkänd för den stora publiken genom den folkkära TV-serien Hedebyborna 1978–81, där han spelade mot sin far, John Harryson. Under 1990-talet spelade han den elake redaren Pehr Silver i såpan Rederiet, samtidigt som han blev riktigt folkkär genom sin programledarroll i fredagsunderhållningen Så ska det låta. Harryson har vunnit På spåret två gånger, en gång med Carina Lidbom och en gång med Malin Petersson. Han har även blivit tvåa en gång tillsammans med Eva Bysing.

På Stockholms stadsteater gjorde Harryson succé i rollen som herr Padda i barnpjäsen Det susar i säven. Han spelade en av huvudrollerna i musikalen Guys and Dolls på Oscarsteatern 1997 och återvände till sin hemstad Norrköping för rollen som Peachum i Tolvskillingsoperan på Östgötateatern 2002.

Harryson är en duktig vissångare och har framträtt som sådan tillsammans med gitarristen Bengt Magnusson.

År 1998 blev Harryson utsedd till Filipstads ambassadör. Han är sedan 1971 gift med f. dansösen Charlotte Kuylenstierna, född 1948. Paret har två barn.

Som röstskådespelare har han bland annat gjort sig känd som den svenska rösten bakom Paddan i Det susar i sävenShaggy i Media Dubbs versioner av Scooby-dooKnotan i SuperTedPhiloctetes i Disneys Herkules, ett flertal roller i de tecknade Asterixfilmerna, Silver Fang och hade även rollen som Skeletor i He-Man and She-Ra: A Christmas Special och som Miles Mayhem i M.A.S.K..

Så många trevliga låtar och melodier med Peter blir det idag och så en massa önskelåtar förstås!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Drutten & Krokodilen (Sten Carlberg (TV Tema))

2.       17:e Balladen (Peter Harryson)

3.       Vintervän (Anita Lindblom)

4.       I’ve Seen This Movie Before (Johnnie And Jack)

5.       Växeln Hallå (Peter Harrysson)

6.       Upp, Upp Och Iväg (Lill-Babs)

7.       The House Where Love Used To Live (Larry Finnegan)

8.       Tennessee Waltz (Peter Harrysson)

9.       Min Farbror Jonathan (Agnetha Fältskog)

10.   Celos (Jealousy) (Plácido Domingo)

11.   King Herod’s Song (Peter Harrysson)

12.   Stockholmblues (Per Myrberg)

13.   Tjuren Affärifat  (Ur: ”Parneviks Oscarsparty”) (Ulf Larsson & Bosse Parnevik)

14.   Kring De Små Husen I Gränderna Vid Hamnen (Peter Harryson)

15.   Aldrig Mer (Sven-Ingvars)

16.   Fröken Vår (Alice Babs)

17.   Wonderland By Night (Ernie Englund)

18.   Håll Min Hand (Ulla-Britt Söderström, Ulf Carlén & Harry Arnolds Orkester)

19.   I Saw Her Standing There (Peter Harrysson)

20.   Sommaren 69 (Anders Glenmark)

21.   Down With Love (Judy Garland)

22.   Soldaten Och Sparven (Charlie Norman)

23.   Snabbköpskassörskan (Peter Harryson)

24.   Gud Som Haver (Lill-Babs)

25.   Spader (Östen Warnerbring)

26.   Somethin’ Stupid (Robbie Williams & David Walliams)

27.   Jag Hade En Gång En Båt (Peter Harryson)

28.   Don’t You Know (Doris Webb)

29.   Goodnight, Irene (Sven Lindberg)

30.   El Conquisator (The Chantays)

31.   Så Kan Det Låta (Thore Skogman & Peter Harrysson)

32.   Hula-Cha (Jay Epae)

33.   Säg Inte Nej, Säg Kanske (Peter Harrysson)

34.   Raindrops Keep Falling On My Head – Lyckliga Gatan – Show Me The Way To Go Home – Midnattstango – Vid De Små Husen I Gränderna Vid Hamnen – Tennessee Waltz – Jag Hade En Gång En Båt – Rose Garden – Feliz Navidad – Ta Av Dig Skorna – I Natt Jag Drömde – Drömmen Om Elin (Bertil Boo, Peter Harryson, Agneta Lind, Sylvia Lindenstrand, Ewert Ljusberg, Cyndee Peters, Povel Ramel, Krister St Hill, Svante Thuresson & Jerry Williams)