Micke’s SchlagerLager – 791 – 2018-04-12 – Rikard Wolffs 60:e födelsedag!

I söndags, 8 april, skulle sångaren och skådespelaren Rikard Wolff fyllt 60 år. Tyvärr avled han 59 år gammal 17 november 2017.

Rikard Wolff växte upp i Gubbängen i Farsta och sedan 10-årsåldern i Karlstad. Hans pappa var jude, men Rikard växte inte upp med judiska traditioner eller religiösa inslag. Han började 1978 vid Skara skolscen och påbörjade sedan sin professionella skådespelarbana i teatergruppen Vågspel i Södertälje och verkade 1980–1982 vid Hilda Hellwigs Teater Aurora, där han gjorde titelrollen i Friedrich Schillers Don Carlos 1981. Han ägnade sig också åt musikaliska studier och har genom åren sedan 1982 framträtt och turnerat med en mängd uppmärksammade sångföreställningar på scen och tv. Då framför allt fransk chanson av för honom djupt centrala personligheter som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard. 

1984–1987 studerade han vid Teaterhögskolan i Malmö, där han gick i samma klass som bland andra Björn Kjellman och Gerhard Hoberstorfer. Redan under studietiden inledde Rikard Wolff ett återkommande samarbete med regissören Rickard Günther med titelrollen i den uppmärksammade examensproduktionen MefistoDenna sorts sorgesamma och kraftfullt, passionerat utstrålande karaktärer har han sedan ofta gestaltat. Under studietiden inledde han också ett återkommande samarbete med Suzanne Osten och Unga Klara i Affären Danton (1986) och filmdebuterade i Ostens Livsfarlig film (1988). Med den framträdande rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serien Apelsinmannen (1990) blev han ett känt ansikte för en större publik. Detta ledde till ännu ett långvarigt regissörs-samarbete, denna gång med Colin Nutley med en serie långfilmer sedan Änglagård (1992), vilket blev ett genombrott i radarpar med Helena Bergström. Han har sedan medverkat i en mängd filmer och tv-produktioner.

På scen har han verkat vid en rad teatrar och bland annat spelat på Dramaten i till exempel I väntan på Godot (1990) som luffarpar med Thommy Berggren, Hamlet på Östgötateatern (1995), Zac i A Chorus Line (2002) på GöteborgsOperan, Shakespeares Richard III (2006) på Riksteatern, Konferencieren i Colin Nutleys uppsättning av Cabaret (2008) med mera på Stockholms stadsteater. Han har också gjort framträdande rollen på Malmö stadsteater, Malmö Opera, Göteborgs stadsteater, Teater Galeasen och Vasateatern. Rollen som Antonio Salieri i Peter Schaffers Amadeus gjorde han både på Riksteatern 1994 och på Stockholms stadsteater 2005.

Genom åren har han även skrivit och framfört egna och nykomponerade sånger och spelat in ett flertal skivor. 2001 fick han en Grammis för Min allra största kärlek. Wolff deltog i invigningen av Friends Arena, där han bland annat framförde en av sina mest välkända sånger, ”Pojken på månen”. Han medverkade i Melodifestivalen 2013 med bidraget ”En förlorad sommar”, skrivet av Tomas Andersson Wij, och kom på 7:e plats i deltävlingen i Göteborg.

År 2011 utkom hans självbiografi Rikitikitavi.[

Hans sista filmroll blev som antagonisten i Jakten på tidskristallen, som var SVT:s julkalender 2017.

Så i veckans program blir det mycket härliga insjungningar av Rikard Wolff och så förstås en hel hög med önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       L.A. Law (TV Tema)

2.       Pojken På Månen (Rikard Wolff)

3.       Under Alla Broar (Jan Malmsjö)

4.       Afraid (Emile Ford)

5.       En Förlorad Sommar (Rikard Wolff)

6.       Rus (Lill Lindfors)

7.       Falling In Love Again (Rikard Wolff)

8.       Tro Och Kärlek (Brita Borg)

9.       Tusen Och En Natt (Rikard Wolff)

10.   Romantica (Gunnar Wiklund)

11.   Cissy Strut (Meters)

12.   Var Beredd (Scars Sång Från Lejonkungen) (Rikard Wolff)

13.   Du Ska Få En Dag I Morgon (Ulla-Bella)

14.   Marcellino (Barbro Hörberg & Pe-Ge Olson)

15.   Underbart Väder För Gäss (Östen Warnerbring)

16.   Oxdragarsång (Bob Ellis)

17.   Padam, Padam (Rikard Wolff)

18.   Come Back (To Me) (Buck Owens)

19.   Djungelboken (Ur: ”Parneviks Oscarsparty”) (Hans Josefsson, Ulf Larsson, Bosse Parnevik & Ensemblen)

20.   Ser Du Stjärnan I Det Blå (Ensemblen Parneviks Oscarsparty)

21.   Visa Till Sommaren (Siw Malmkvist)

22.   Det Ska Vara För Evigt (La Vie en Rose) (Rikard Wolff)

23.   Plingelingeling, Hör Banjon Min (Marianne Kock)

24.   Hernando’s Separée (Svensk version) (Marie Dieke)

25.   I Ösregnet (William Clauson)

26.   Vackra Pojkar, Vackra Män (Rikard Wolff)

27.   Det Är Vår Bara En Gång Vart År (Ulla Billquist)

28.   I Telefon (Cacka Israelsson & Mona Grain)

29.   Dragspelaren (L’Accordéoniste) (Rikard Wolff)

30.   Ljuva Sextital (Brita Borg)

31.   Pnutteliputten (Lill-Babs)

32.   Solkräm [Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)] (Rikard Wolff)

33.   Utskärgård (Sveriges Radios Symfoni Orkester dir. Hans Wahlgren)