Micke’s SchlagerLager – 794 – 2018-05-03 – Bing Crosbys 115:e födelsedag!

Idag torsdag 3 maj är det 115 år sedan den amerikanske sångaren och skådespelaren Bing Crosby föddes. Han avled 74 år gammal 14 oktober 1977.

Bing Crosby föddes i Tacoma i delstaten Washington. Föräldrarna var brittisk-amerikanska bokhållaren Harry Lowe Crosby (1871–1950) och irländsk-amerikanskan Catherine Harrigan (1873–1964). Bing föddes som nummer fyra i en barnaskara på sju varav den yngste brodern, George Robert (1913–1993), kom att bli känd som orkesterledaren Bob Crosby.

Under ungdomstiden var han nära vän med Al Rinker (bror till sångerskan Mildred Bailey). Crosby och Rinker uppträdde som en sång- och pianoduo när de upptäcktes av den populäre orkesterledaren Paul Whiteman. Whiteman kombinerade duon med ytterligare en vokalist, Harry Barris, och i denna sättning gjorde de stor succé som ”Paul Whiteman’s Rhythm Boys”. Tillsammans med Whitemans orkester gjorde Crosby också sin filmdebut Jazzkungen (King of Jazz, 1930). Detta var hans stora genombrott och därefter var han en eftersökt artist på scen och i radio.

Bing Crosby hade från 1930 till 1950-talet regelbundna radioframträdanden och när TV blev ett allt mera dominerande medium kom även TV med i bilden. Bing ställde tidigt krav på radioproducenterna att programmen skulle vara inspelade i förväg och det fick till följd att man tvingades sätta in resurser för att utveckla inspelningstekniken, något som också kom att påverka videotekniken.

Bing Crosby gifte sig 1930 med Dixie Lee, som blev mor till fyra barn. Efter att Dixie Lee avlidit träffade Bing Kathryn Grant, som blev hans maka 1957. Hon var då jämnårig med Gary Crosby, hans äldste son. Med Kathryn fick Bing ytterligare tre barn.

Bing Crosby var en hängiven golfspelare och en av hans golfvänner var medspelaren i filmserien ”Två glada sjömän i XXX” nämligen Bob Hope. Det var också i samband med en golfrunda i Madrid i Spanien, som Bing Crosby avled av en hjärtattack. Han valdes in i World Golf Hall of Fame 1978.

Hans sista TV-framträdande blev tillsammans med David Bowie, som spelades in för Bing Crosby’s Merrie Olde Christmas den 11 september 1977. En numer klassisk julsång vid namn Peace on Earth/Little Drummer Boy. Denna show visades först i USA den 30 november 1977 på CBS i USA och 24 december 1977 i Storbritannien på ITV.

Så i veckans program blir det en blandning mellan Bing- & önskelåtar!

VECKANS MUSIKLISTA

1.       Murder, She Wrote (TV Tema)

2.       A Kiss To Build A Dream On [Take 1] (Bing Crosby)

3.       Skeppar Sjöstrands Farväl (Harry Brandelius)

4.       Quando Quando Quando (Lily Berglund)

5.       Toora-Loora-Loora [Irish Lullaby] (Bing Crosby)

6.       Karusellvisan (Carli Tornehave)

7.       Lite För Liten (Lill-Babs)

8.       Jealous Heart (Bing Crosby)

9.       For Quite A While (Ben Hewitt)

10.   Minutvisa För Karl Gerhard (Framförd På Berns På Karl Gerhards 70-Årsdag, 1961-04-14) (Povel Ramel)

11.   Love And Marriage (Bing Crosby)

12.   Det Som Karl-Fredrik Vill (Anita Lindblom)

13.   Det Här Är Kvällens Sista Vals (Llegaste Con El Verona) (Sven-Ingvars)

14.   My Blue Heaven (Bing Crosby)

15.   Champagne And Reefer (The Devil Makes Three)

16.   I Körsbärens Tid (Live) (Lill-Babs)

17.   Song From Israel (The Climbers)

18.   Far, Han Är Inne I Stan (Tjotta Olsson)

19.   Summer Wind (Bing Crosby)

20.   Alla Säger Att Jag Ser Så Ledsen Ut (Brita Borg & La Visites Solistenensamble)

21.   Tag Min Vals (Sven Wollter)

22.   Drömmer Om Dig (Gunnar Wiklund)

23.   Play A Simple Melody (Bing Crosby & Gary Crosby)

24.   Letkajenkka (Jan Rohde)

25.   Merci Chérie (Gunnar Wiklund)

26.   Undervisan (Birgitta Andersson, Sune Mangs & Stig Grybe)

27.   True Love (Bing Crosby & Grace Kelly)

28.   Sköna Maj (Ann-Louise Hanson)

29.   Georgia On My Mind [Original LP Version] (Bing Crosby)

30.   Bort Mot Skyn (Marianne (Marianne Kock))

31.   White Christmas (Bing Crosby)

32.   Knäppupp-Potpurri (Ur radioserien ”Våra Viskungar”, Live På Skansen) (Povel Ramel, Gunwer Bergkvist, Martin Ljung & Brita Borg)